Живко Тодоров одобрен за изпълнителен директор на ББР

0
489

Живко Иванов Тодоров е получил одобрение от БНБ за изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българската банка за развитие /ББР/. Това е станало с решение на УС на Централната банка от 2 април 2020 г., става ясно от Регистъра по Наредба 20 на БНБ от 28 април 2009 г. за издаване на одобрения за членовете на управителния и надзорния съвети на кредитна институция.

Живко Тодоров бе главен финансов директор на Първа инвестиционна банка и член на управителния ѝ съвет. Той е бил освободен от ПИБ на 2 април. Кандидатурата му да оглави ББР е била предложена от икономическото и от финансовото министерства.

„Назначаването на Живко Тодоров е за усилване на административния капацитет на ББР. Той имаше полезно действие в стрес тестовете за банковата система“, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов пред БТВ. Управляваното от него ведомство е принципал на ББР. Министърът информира още, че процедурата с промяна в борда на ББР е започнала преди две-три седмици. „До няколко дни ще са ясни и другите две нови назначения, за да се попълни ръководството на ББР“, каза още Караниколов. Към момента, управителният съвет на държавната банка е от трима изпълнителни директори. „ББР трябва да има минимум трима, максимум петима директори. Те ще се разберат помежду си кой да е главен изпълнителен директор“, обясни Караниколов.

Уволнението на ръководството на ББР бе поискано на 8 април от премиера Бойко Борисов. Като причина бе посочено отпускането от банката на кредит на колекторска фирма в размер на 75 млн. лева.

„Обществото ще научи какво е решението по казуса със заема на ББР за колекторската фирма, след като приключи проверката по нея. Тя ще се извърши от новото ръководство на банката. Продължаваме анализа на кредита. Банковите експерти ще проверят какво точно се случва, защо е сключен този кредит и дали е изгоден за ББР“, каза още Караниколов.

Сегашният управителен съвет на ББР, начело със Стоян Мавродиев, вече е освободен с решение на надзора на банката, в който влизат Лъчезар Борисов, председател и зам.-министър на икономиката, Митко Симеонов, зам.-председател, и Велина Бурска. Списъкът с новия борд е внесен за одобрение от БНБ, но имената ще бъдат огласени след издаването на лицензите.

ББР има важна роля в мерките на правителството за подкрепа на хората и бизнеса, пострадали заради ограничителните мерки, свързани с пандемията от COVID-19. Капиталът на държавната банка ще бъде увеличен със 700 милиона лева за подпомагане на малките и средни предприятия и гражданите.