Заместник-министър арестуван заради опасни отпадъци

0
111

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души са арестувани в рамките на акцията на Спецпрокуратурата, ДАНС и жандармерията.  Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По-рано домът на Живков беше претърсван от органите на реда.

По-късно стана ясно, че за 24 часа са задържани и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, чиито офиси и къщи също бяха претърсвани. Собствениците на „Монбат“ и „Приста Ойл“ са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци. Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери, твърдят от прокуратурата.

Ден по-късно прокуратурата повдигна обвинения на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови. С обвинения са още трима души, сред които и бившият шеф на регионалната екоинспекция в Плевен, като шестимата задържани остават в ареста за 72 часа.

Акцията започна на 28 май, когато бяха извършени множество действия по разследването – в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Монтана, Плевен и др., обясни Сийка Милева. Събрани са множество писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам.-министър е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. „Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания“, обясни Милева. Служителите, които отказвали съдействие, са освобождавани или са били карани да напускат.

Живков е отказвал издаването на такива нотификации и така е принуждавал производители да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на страната ни.

Към момента се твърди, че братята Бобокови са се възползвали от запознанството си със зам.- министър Живков и така е осъществяван вносът на отпадъци.

Според данните на прокуратурата, става въпрос за рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори, като от тази преработка се получава опасен отпадък. Първоначално той се е изнасял за Германия, където е имало изградена лицензирана мощност, без да се застрашава околната среда, за това обаче се заплащала висока цена. „С цел спестяване на голяма част от тези разходи, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците, като ги изпращало на контролирани от него дружества с фиктивна дейност. Така са спестявали голяма част от разходите, генерирали са огромна печалба и се е избягвало заплащането на данъци в големи размери“, обясни Милева.

От базираната в Монтана публична компания Монбат АД, която е свързана с Бобокови, излязоха със съобщение, че не транспортират боклук, нямат мощности за преработка на боклук, както и задържани камиони. Монбат посочва в съобщението си, че Съветът на директорите и екипът на компанията оказват необходимото съдействие на проверяващите органи. Дружеството подчертава, че задоволява потребностите си от олово за производството на акумулатори от собствените си рециклиращи мощности и внася суровина, която се придобива при технологичен разпад на батериите, от завода си в Италия.

Суровината е категоризирана като опасен товар и като такава нейното транспортиране попада под регулация, поясняват от дружеството. Монбат разполага с необходимата нотификация от Министерството на околната среда и водите за транспортирането на суровината, казват още от компанията.

Технологичният отпадък от дейността на рециклирането, който не търпи последващо рециклиране, се предава на лицензирани оператори. Дейността на същите се регулира от компетентните власти  в България, се посочва още в съобщението. За този технологичен отпадък има налични пътно-транспортни документи, протоколи, счетоводни и данъчни документи.

В структурата си „Монбат“ няма и не контролира дружества, които извършват дейност по оползотворяване на окончателния технологичен отпадък. Компанията можела да осъществява тази дейност само с лицензирани оператори, спазвайки регулацията и изхождайки от икономическата целесъобразност, се посочва още в становището.

Скандалът с вносния отпадък започна през декември 2019 г., когато италиански карабинери заловиха влак с боклуци, пътувал за България.

След това от МВР и прокуратурата разкриха у нас десетки депа за отпадъци, които е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ-овете.