Йоана Милева, директор на кулинарна академия HRC: Дано управляващите си дават сметка, че за възстановяването на това, което днес губим в рамките на няколко седмици, ще бъдат необходими месеци и дори години

0
660

Академията e най-голямото училище за професионални готвачи и ресторантьори в Източна Европа. Създадена е с холандски капитал, по стандартите на Американската кулинарна федерация (ACF). Основният кампус се намира в София, но задължителна част от учебната програма са платените стажове в топ ресторанти и хотели в Европа и САЩ.

Учебните програмите са изготвени от професионалисти в сферата на образованието и ХоРеКа сектора и се преподават изцяло на английски език. По този начин академията привлича любители-кулинари от цял свят. През своето двугодишно обучение бъдещите шеф-готвачи и ресторантьори получават както теоретична, така и интензивна практическа подготовка, включително в учебния ресторант Talents, собственост на академията. До известна степен ресторантът е поверен на студентите – те участват активно във всички процеси – от измислянето на рецептите, калкулация, изготвяне на меню, през самото готвене и обслужване на клиентите – защото, според създателите на академията, професията на шеф-готвача се простира далеч извън кухнята.

Обявяването на извънредно положение и последвалите седмица по-късно конкретни мерки наложиха прекратяване на учебните занимания на територията на академията и затваряне на ресторанта ни. Допълнително усложнение представляваше отлагането на стажовете на над 80 наши студенти в различни градове в Европа и САЩ, както и връщането им обратно в България, при затварящи се граници, непосилни цени на самолетните билети или анулирани полети. На много от тях трябваше да съдействаме на първо време за тяхното настаняване и след това да организираме онлайн обучения.

Ситуацията е много потискаща за всички, най-вече с неяснотата къде се намираме по отношение развитието на епидемията, кога и какви промени бихме могли да очакваме. За голяма част от нашите студенти, без значение дали са българи или чужденци, решението да започнат обучение в Кулинарна академия HRC е фундаментално за тяхното бъдеще. Залогът е голям, тъй като кариерните им планове са блокирани за неизвестен период от време. Естеството на нашите занимания е такова, че няма как да бъдат сведени само до дистанционни сесии, а и трудно бихме постигнали обичайното високо качество на обучение по този начин.

Това, което успяхме да направим малко след обявяването на извънредното положение, е да включим нашия учебен ресторант Talents в благотворителна програма, осигуряваща храна за кризисния център към Столична община, както и за персонала на две градски болници. По този начин едновременно сме полезни както за общността, така и за студентите ни, които на доброволен принцип се включиха в инициативата и са практически ангажирани. Надеждата ни е, че в рамките на месец ще можем да пристъпим и към подновяване на традиционната ни учебна програма.

Що се касае до мерките за подпомагане на бизнеса от страна на правителството, оценката ми е противоречива, поради непрекъснатите промени в параметрите и обхвата им. Моето мнение е, че те по-скоро трябваше да бъдат универсални, с цел да се избегне объркване, и да се запазят възможно най-много бизнес дейности и работни места. За сметка на това рестрикциите са всеобхватни и не са съобразени по никакъв начин с конкретиката на отделните сектори на икономиката, образованието, културата и т.н.

Тъй като образователният сектор е изключен от горните мерки, и при нас, както в повечето институции, се налага редуциране на работното време и заплащането на екипа. В случай че правителството не намери правилен подход и не започне поетапна отмяна на ограничителните мерки, този процес ще се задълбочи. Дано управляващите ясно си дават сметка, че за възстановяването на това, което днес губим в рамките на няколко седмици, ще бъдат необходими месеци и дори години.

В момента тече кампанията ни за септемврийския прием. Оказва се, че извънредната обстановка и принудителното оставане вкъщи са разбудили кулинарните интереси на много хора и апетитът за повече знания в тази област е голям. Вярвам, че ще имаме възможност да им дадем образованието, което ще спомогне за по-бързо отърсване от натрупаните напрежение и несигурност, както и да поемат уверено по вълнуващия професионален път на кулинарното майсторство. Затова и приканвам правителството да работи в посока съсредоточаване на превантивните дейности в рамките на ясно обособените рискови групи и свобода за всички останали да продължат напред с живота и развитието си.