Как COVID-19 пренареди плановете ви?

Нещата се промениха моментално, защото в началото никой не знаеше колко време ще продължи този период и всички планове за бъдещи инвестиции веднага бяха преосмислени. Планирахме да се разширим и през април-май месец 2020 година да се настаним в по-голям офис и да увеличим екипа от брокери. Този план веднага беше стопиран от нас, защото имаше много неясноти около „Ковид 19“.

Какви ефекти отчитате преди и след COVID-19?

Има промяна в цените на наемите на търговски площи като магазини и офиси в посока на долу, което е съвсем разбираемо предвид новата реалност. Има и промяна в търсенето на къщи и парцели извън столицата. Търсенето на такива имоти се е увеличило многократно, но най-вече на тези, които са на не по-далечно разстояние от 20-30 минути от големия град. Причината отново е свързана с Ковид 19 – при евентуални нови карантини, КПП-та, нови вируси от подобен характер и т.н. да си затворен в апартамент се понася по един начин, а да си затворен в къща с двор по съвсем друг начин.

Ако знаехте, че се задава криза от подобен мащаб, как бихте подготвили компанията и служителите си?

Единственото, което щяхме да променим е просто да бъдем по-подготвени психически и финансово, защото ние така или иначе презентираме имотите, които продаваме чрез видео и виртуален оглед. Това е необходимо дори и да нямаше подобен тип вируси, защото улеснява много процеса по реализирането на всеки един имот. Съкращава се доста броя на физическите огледи, което е свързано с много логистика и губене на време за пътуване в трафика…

Цялото интервю прочетете безплатно в новия брой на сп. Business Club ТУК