Вентилацията – скритото оръжие срещу Covid-19. Защо трябва да инвестираме в съоръжения за поддръжка на микроклимат в сградите?

Иван Армянов, MSc. e управител „Търговски отдел и бизнес развитие“ на „ТАНГРА – АВ“ ООД. Завършва бакалавър “Стопанско управление” в България, а след това магистратура в Portsmouth University - Великобритания, специалност „Business Management”. Веднага след това се завръща в България и започва работа в семейната компания “ТАНГРА - АВ” ООД. Има завършени бизнес курсове в България и Великобритания: Business Modeling в Cisco Business Institute, Direct Marketing - Drayton Bird (Лондон), Sales Strategies със Sandro Forte.

0
401
Иван Армянов, MSc. Управител „Търговски отдел и бизнес развитие“ „ТАНГРА – АВ“ ООД

Има много неща, които научихме с времето за вируса Sars-CoV-2 и неговото разпространение. Това, което в началото беше подценено и неглижирано от всички здравни власти, включително и Световната Здравна Организация, бе важността на добре проектираните и изпълнени вентилационни и климатични системи и как те спомагат в борбата срещу разпространението на пандемията на коронавируса.

В началото всички говореха, че вируса е тежък и човек може да се зарази по два начина:

  • Чрез контакт с повърхност, където има паднали капчици от вируса.
  • Ако е без лични предпазни средства и в близост до болен, който говорейки изхвърля капчици от вируса.

С течение на времето, СЗО, Испанският научен институт, Университетът Johns Hopkins, Департамента за Здравето и Социалните грижи на Великобритания и други медицински органи изследваха и установиха, че около 35% от заразените с коронавирус Sars-CoV-2 са се заразили чрез аерозоли.

Начини на заразяване от коронавирус

Чрез докосване на замърсена повърхност, фомити (частици вирус) попадат на нашата кожа и при докосване на лице, уши или очи – ние се заразяваме с вируса.

 

 

Чрез капчици (частици с размер между 5 и 10nm) – заразени хора, които кихат или говорят изхвърлят частици и преди да паднат на земята, тези частици могат да попаднат върху тялото на събеседника, ако е на по-малко от 2 метра.

 

Чрез аерозоли (частици с размер под 5nm) – поради размера и малката си маса, след като бъдат издишани от заразен човек, те могат да се носят във въздуха свободно на разстояние до 8м. и да останат активни до 16 часа.

 

Кашлица, кихане, говорене, пеене или дишане са дейности, които могат да доведат до инфекция с капчици, аерозоли или фомити. Използването на лични предпазни средства (маски) може да помогне за намаляване разпространението им, но известна аерозолна циркулация е неизбежна. Според изследване проведено в Англия, аерозолите могат да се разпространяват на 8м. от заразеният и да престоят активни във въздуха дори 16 часа.

На база десетки изследвани случаи в САЩ, Европа и Азия, учените стигат до извода, че вентилацията е изключително важна за борбата с разпространението на аерозолите на вируса.

Статия в Испанският ежеднвеник „El Pais“ показва симулация на бар, в който от 18 посетителя само 1 е заразен с вируса и е болен от Covid-19. Без предпазни маски за 4 часа, той ще зарази 14 от 18 души. Използването на маски би довело до намаляване тази бройка и само 8 от 18 души биха се заразили. Ако в същото помещение хората са с предпазни маски и използват вентилационна инсталация с пресен въздух и изхвърляне на замърсения въздух, то за същия период заболелите биха били сведени до 2 новозаразени от 18 души.

Отново проучване на „Европейският център за превенция и контрол на заболяванията“ показва, че ако в една класна стая с 24 ученици влезе болен от Covid-19 учител, то за 1 учебен час той би заразил между четири и осем ученика. Ако бъде използвана вентилационна инсталация за пресен въздух, заболелите ученици биха били само един или двама.

Всички тези „скучни“ изследвания ни показаха истини, които голяма част от експертите в областта на вентилационните системи в Европа обявиха още в началото на пандемията. Екипът на фирма „ТАНГРА“ се постара и предостави пълната информация на нашите клиенти и партньори. Още в началото на пандемичната ситуация в България, започнахме да превеждаме и публикуваме на нашият сайт информация от СЗО, Университетът Johns Hopkins, Института Робърт Кох (Германия), Немската Асоциация за вентилация и климатизация FGK, Европейската асоциация за вентилация и климатизация Eurovent и Федерацията за отопление, климатизация, вентилация и охлаждане REHVA.

На база тези публикации и нашия опит, разработихме за нашите клиенти и партньори „Препоръки за вентилационните системи“. Те включват важни съвети още от етап проектиране на инсталациите, през моментите на конструиране и изпълнение на вентилационните системи и съоръжения до финалния етап на поддръжка и сервиз.

При проектиране на нови сгради, е важно колегите инженери да осигуряват възможност за вентилиране на всички помещения. За съжаление, някои европейски правила не са залегнали в българското законодателство. В Европейския съюз, всяка държава има правила за задължително проветрение, чрез вентилиране с енерговъзстановяващи системи дори на стари, вече съществуващи сгради. Съгласно Регламент 27/2012, всяка публична обществена сграда над 250кв. м. РЗП, трябва да бъде с изградена вентилационна система за пресен въздух и изхвърляне на отпадния, замърсен въздух, чрез оползотворяване на отпадната топлина. Това включва детски градини, училища, болници, общински и държавен сграден фонд.

При конструиране и производство на въздухообработващите устройства има няколко важни стъпки, които трябва да се спазват. Разбира се, необходимото количество дебит пресен въздух, класовете на филтрация на различните механични филтри трябва да бъдат предварително изяснени и спазени. Тук обаче е много важно, производителите да осигуряват на клиентите си необходимото качество и въздухоплътност на съоръженията. На нашия пазар има изключително много производители, но за да гарантират качество на клиентите си, те трябва да са изпитали продуктите си по стандарт EN 1886. В България има само един производител, който е изпитал и сертифицирал вентилационните си и климатични камери – „ТАНГРА – АВ“ ООД. За да гарантираме на нашите клиенти качество, освен в нашата лаборатория, ние сме изпратили и периодично изпращаме продукти за изпитване в лабораториите на TUV и Eurovent. Освен за въздухоплътност, там устройствата се изпитват за механична здравина и за пропуски при филтрите.

В препоръките, които разработихме към нашите клиенти и партньори сме описали и предложения за поддръжка и сервиз на вентилационните и климатични инсталации. Те са залегнали в програмата на нашите сервизни екипи.

По отношение на вече съществуващи сгради, където ремонти и промени по инсталациите не са възможни, ние разработихме устройство за бързо и самостоятелно инсталиране (stand alone). Съоръжението представлява въздухопречиствател, който извършва студена стерилизация на въздуха в затворени помещения. В него използвахме технология, която не е нова и съществува за използване в болничните системи от много години. Засмукваме въздуха в ниската част на помещението, пречистваме го последователно с механични филтри ePM 1 50% (ISO 16890) и HEPA филтър (EN1822), облъчваме го с UV-C лампи (затворен тип облъчване с дъжина на вълната 254nm) и след това плавно го подаваме в горната част над главите на обитателите. По този начин, чрез 4 до 6 кратна циркулация, ние гарантираме учистване на въздуха до 99.95%. За да може въздухопречиствателя TANGRA AirSterilizer 07 да работи в болнични заведения и в помещения с високи изисквания за шум, ние вградихме 3 шумозаглушителя и вентилатор с плавно ЕС управление, енергиен клас IE5. Въпреки, че устройствата са изключително нов продукт за нас (от месец октомври 2020г.), вече имаме инсталирани такива в УМБАЛСМ „Пирогов“, ТЕЦ „Марица Изток“, „Аурубис“ гр. Пирдоп, „Платинум Бизнес център“, Търговски център „Малък ЦУМ“ и други административни и обществени сгради.

Германските федерални общини се обединиха около идеята, че тези устройства са изключително важни за болнични заведения и училища. По тази причина в момента се очаква пускане на обществени поръчки от всяка община за между 40 и 50 хиляди такива устройства, гарантиращи намаляване аерозолите във въздуха. Надяваме се, че българските държавни власти ще предприемат мерки за такива устройства. Без значение дали са български или други като произход, ако устройствата извършват гарантирано пречистване на въздуха, то те биха гарантирано спомогнали за намаляване заболяваемоста.

Нашият екип счита, че вентилацията е „оръжие“, което може да се използва по-ефективно, за да бъде ограничено разпространението на всички вируси, включително и на сегашната пандемия от коронавирус Sars-CoV-2. Срокът за откупуване на енергоспестяващи системи за вентилация, доставящи пресен филтриран въздух е между 2 и 3 години. Едновременно с това, тези съоръжения засмукват замърсения въздух от помещенията, намаляват запрашеността и алергените, ограничават разпространението на мухъл и гъбички, контролират влажността на въздуха и не на последно място – доставят кислород на обитателите им. Всички големи научни институти и здравни власти са обединени около тезата, че правилните вентилационни системи могат да спомогнат за по-добра и чиста среда на живот.

Целия материал прочетете в БРОЙ 2021/06