Трагичната смърт на Милен Цветков е повод за размисъл върху обществените ни недъзи

0
557

Снимка Lentata.com

Вчера, навръх Великден, загина в катастрофа журналистът и телевизионен водещ Милен Цветков. По първоначални данни, отговорният за катастрофата, 22-годишен мъж, е шофирал под въздействието на наркотици, движел се е с превишена скорост и не е спрял на червен светофар. Днес се оказа, че колата, която е управлявал, е била без застраховка „Гражданска отговорност”.
Сред хората все по-силно се нагнетява усещането за системна и многогодишна несправедливост. Случаят има не просто юридически, а обществени, икономически и политически аспекти. Това, че виновникът за катастрофата трябва да понесе пълната наказателна отговорност за деянието си е очевидно, но в условията на закърнялата ни правораздавателна система съвсем не е сигурно. Призоваваме следователи, прокурори и съдии да свършат работата си без оглед на никакви други съображения извън фактологията по случая!
В последните десетилетия се роди и израсна цяло поколение с напълно изкривена ценностна система. Пълна липса на лична и обществена отговорност, никакво усещане за ценността на човешкото достойнство и живот, в много случаи – липсата на разбиране за смисъла от труда, реда, дисциплината и спазването на правилата, лошият родителския и обществен пример, лесните пари и лесната слава доведоха до появата на хора, които са лишени от каквито и да било индивидуални и граждански качества. Обществото ни е много болно и има нужда от радикално преосмисляне на пътя, по който върви.
Почивай в мир, Милене! Дано нелепата ти и трагична смърт предизвика началото на сериозен разговор за истински важните неща в България.