Валентина Куцева и Иван Бондоков, основатели на Limacon: Най-голямото ни затруднение идва от паниката и страха, които усещаме през действията на мениджърите на бизнеси у нас

0
890

Валентина Куцева и Иван Бондоков, основатели на Limacon, външен отдел за български и чуждестранни компании, оказващ помощ в развитието на четири основни дейности – маркетинг, продажби, бизнес дигитализация, организация на събития:

Малкият и среден бизнес имат най-голяма нужда от данъчни облекчения. Мярката 60/40 Е неподходяща за бизнеси, които са тотално затворени и нямат натрупан капитал

Затрудненията, които срещаме, не са свързани с начина ни на работа, защото ние от години сме дигитален бизнес, който води цялата си комуникация през онлайн инструменти, достъпни от всяко кътче на света, където има интернет.

Нашият екип е изграден от млади хора, които са свръх мотивирани от идеята да помагат на бизнесите около нас и това не се променя и по време на кризата. Успяхме да вземем решения, които ни позволиха да запазим целия си екип.

Най-голямото ни затруднение идва от паниката и страха, които усещаме през действията на мениджърите на бизнеси у нас. Ние силно вярваме, че за бизнеси, които не страдат от липса на капитал, сега е момента да инвестират в дигитализация, в подобряване на маркетинг и търговски материали, в планиране на бъдещи търговски стратегии, в засилено онлайн присъствие, в информативни материали, които да споделят по социалните мрежи, за да напомнят за себе си и да изграждат репутация на експерти.

Убедени сме, че бизнесите, които днес отделят време и средства да реагират адекватно по време на кризата и да организират маркетинг и търговските си стратегии за времето след кризата, ще излязат по-силни от нея и с няколко крачки пред конкуренцията.

Правителството днес не е съставено от хора, които са тествани в такива времена. Малко са и по света подобни екипи. Смятаме, че карантината и социалната изолация са абсолютно адекватни и доста навременни мерки с оглед на това, което виждаме в други държави, които си позволиха да пробват други методи. Но тази изолация не може да продължи още дълго време и се надяваме, че няма да се повтори след отпускането на мерките. Пагубно е за малкия бизнес. Трябва да се мисли за масово тестване и поетапно връщане към нормален ход на работа още от средата на май месец.

Осъзнаваме, че България не е богата държава и не може да предложи мерките, които предложи Канада или Франция. Виждаме, че по някои от мерките все още се уточняват детайлите. Мярката 60/40 би била много полезна на бизнеси като нашия, които функционират, но имат спад в оборота заради кризата. Тази мярка намираме за неподходяща за бизнеси, които са тотално затворени и нямат натрупан капитал.

Ние смятаме, че малкият и среден бизнес имат най-голяма нужда от данъчни облекчения. Това е. Бизнесите нямат нужда от подаяния от държавата, а по-скоро облекчаване на тежести като внасяне на ДДС или осигуровки на служителите. При такива мерки вярваме, че много бизнеси ще предпочетат да задържат хората си.