В село блъсковци празникът на шарената черга събра много гости

0
132

Все по-пъстър и весел става празникът на шарената черга, старите занаяти и народния бит в китното еленско селце Блъсковци. За пета поредна година дворът и площадът пред читалището грейнаха с хубостта на шарени черги, писани престилки, кенарени кърпи, везани ризи, сукмани, тъкани платна. Организаторите на празника извадиха на показ и доста позабравени предмети от бита на местните хора. Чекръци и хурки, паралии и трикраки столчета, паламарки и сърпове, вършачка от стари времена събираха любопитните погледи на деца и възрастни. Който искаше да открадне занаят, имаше от кого. Майстори подредиха пъстри сергии и показваха дърворезба, иконопис, плетене на една кука и фриволите, дантела и бродерия, тъкане на колани на кори, плъсти и плетене на царевична шума, кошничарство.

Идеята на организаторите – местното читалище „Съгласие“ и кметският наместник Катя Цветкова намира все повече поддръжници и всяко лято събира приятели и много гости отблизо и далеч. „Най-много се радваме на децата. Млади семейства идват на празника, нагиздени с народни носии, и по всичко личи, че са разпалили любопитството на синове и щерки още от вкъщи. За най-малките направихме тъкачница на поляната. Момичета и момчета редиха шарка след шарка на малки станчета, надпреварваха се кой е по-сръчен и истински се забавляваха. По-големите се скупчиха около стана на Румена Димитрова и докато празникът вървеше, изтъкаха чергата“, разказва кметският наместник.

За шарените черги от района на Блъсковци споделят, че са магнетични и греят с цветовете на дъгата. Местните хора вярвали, че колкото е по-шарена чергата, толкова повече радост ще донесе в къщата. Цялата тази хубост изважда от раклите този празник, та да покаже безценното богатство на старите балканджии и да запали младите да го ценят и пазят. Тъкана незнайно кога, десетметрова черга е запазил Слави Славчев, която опънаха на оградата на църковния двор. Някоя чевръста мома от родата е тъкала с мечтата да се задоми и с парчета от чергата да застеле цялата къща, да топли и радва очите с шарките си.

Като писаната черга надиплиха организаторите и програмата на празника. Певици и танцьори пристигнаха чак от Сливовица и Пчелище, със забавните си изпълнения близо два часа веселиха гостите състави от читалищата в Палици, Беброво, Разпоповци и Блъсковци, младите таланти Калина и Ани Сербезови, Катерина Георгиева, Лили Станимирова. Всеки си тръгна с грамота, стоплен от благодарствени думи и с примера за силата на рода, традициите и българщината.