Уволниха заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов

0
220

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов е освободен със заповед на премиера Бойко Борисов, става ясно от официално правителствено съобщение. Маринов е освободен по предложение на ресорния министър Десислава Танева.

В официалната заповед се обяснява, че причината са проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители. Това подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ,,Биологично земеделие” на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени.

Слуховете за исканата оставка на Маринов започнаха още миналата седмица, а днес по bTV той обяви, че в телефонен разговор в петък е отказал на министър Танева да даде интервю по повод мерките за повече български стоки в търговските вериги. По думите му Танева отдавна е против на поста да е „човек от бранша“ и с нея имат конфликти по темата с мерките за повече българско производство. Маринов отрече слуховете, че причината за исканата му оставка е проблем с регистъра на биопроизводителите.

От Българска асоциация „Биопродукти“ изпратиха позиция, в която заявяват, че проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него не се отнасят до работата на Чавдар Маринов и не искат оставката му.