Удължиха с месец строителството по морето

0
177

Строителни дейности по морето ще се извършват до 15 юни, а не до 15 май, както е всяка година. Предложението за намаляване с един месец на забранителния период бе на Валери Симеонов и бе подкрепено единодушно от Коалиционния съвет. Мярката ще е в сила само тази година, а мотивите към прилагането ѝ са свързани с необходимостта да се подкрепи строителния сектор.

От думите на вицепремиера Томислав Дончев стана ясно, че строителството е много важен сектор за излизане от кризата, защото много хора работят там. „Има теми, по които безспорно постигнахме единодушие и една от тях е строителството. Ограничения в средствата за строителство няма да има. Напротив, ако имаме възможност, даже ще ги увеличим“, каза той.

Важни инфраструктурни проекти, като отсечката на автомагистрала „Хемус“ в посока Ботевград- Монтана-Видин, тунелът под Шипка, както и строежът на пътя в северната част на Бургас, продължават. „Продължава работата и по виадуктите, ускорява се работата по язовирите“, разказа Валери Симеонов.

Така на практика се подкрепя искането на Строителната камара, която миналата седмица поиска държавата да финансира „строително цунами“, което да помогне при излизането от кризата. Строителите поискаха и да се възобнови държавната програма за саниране, като заявиха, че имат готови проекти на стойност 1.7 млрд. лв. В периода, в който действаше държавната програма са саниране, тя беше напълно безвъзмездна и в нея бяха налети 2 млрд. лв.

Валери Симеонов заяви, че все още се водят преговори по темата. „На мнение сме, че тя не трябва да е безвъзмездна. Трябва да има участие от 30% на етажната собственост“, уточни Симеонов.