Туристическият борд иска 250 млн. лева за спасяване на летния сезон

0
180

Социално-икономически план за спасяване на летния сезон ще предложи на държавата туристическият бранш. Това съобщи изпълнителният директор на Националния борд по туризма Полина Карастоянова пред Nova. Планът ще бъде предоставен на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Според него, държавата трябва да предостави субсидия от 250 млн. лв. под формата на ваучери за хотелиерите и туроператорите, а в държавния бюджет ще бъдат внесени 1.2 млрд. лв., което е около 1% от брутния вътрешен продукт на страната. Чрез преразпределено през данъците тази инвестиция ще върне пряко на хазната 500 млн. лв.

Ваучерите за туристически пътувания са една от основните мерки, които бордът предлага на правителството за справяне със ситуацията – чрез тях ще бъдат стимулирани туроператорите, хотелиерите и българските граждани, тъй като тазгодишният фокус ще бъде поставен именно върху вътрешния пазар.

По думите на Карастоянова бордът вече е провел среща с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, за да изготви времева рамка за постепенното отваряне на сезона и връщането към нормална икономическа активност. Браншът има готовност да направи първите стъпки за отваряне на хотелите както от 15 юни, така и от 1 юли.

Според Карастоянова тази година факторите сигурност и безопасност ще бъдат най-важни за туристите. Според борда обаче изготвянето на т.нар. „здравен паспорт“ е „категорично неработеща мярка“.

„Не приемаме подобна мярка да важи за чуждите туристи, които идват у нас. Това би означавало да се работи с документи, които нямат легитимност от гледна точка на европейското и националното право“, допълни още тя.