Туристи от 10 страни влизат у нас с отрицателен PCR тест

0
178

Туристи от 10 страни – Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт, ще могат да влизат на територията на България само срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа. Това гласи заповед на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов, която влиза в сила от 28 юли. За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли, съобщават от здравното министерство.

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат и чужди граждани, пътуващи по съществени причини от други трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Започва обсъждане на възможността държавата да поема разходите за карантинирани туристи, заяви новият министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“.

Николова апелира към бизнеса да предложи места за настаняване, в които при нужда могат да се приемат туристи за карантиниране. От асоциация посочват, че подкрепят идеята и са готови да осигурят нужните хотели, съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство.

„Peзyлтaтитe нa кypopтитe пo Южнoтo Чepнoмopиe пpeз юни пoкaзвaт, чe 98% oт чapтъpнитe пoлeти ca oтмeнeни, a 70% oт xoтeлитe в нaй-гoлeмия oт тяx – Cлънчeв бpяг, ocтaвaт зaтвopeни. Все още има очаквания август и септември да са по-добри, като свидетелство за това е както полетната програма на морските летища, така и записванията“, информира Николова.

По време на срещата Николова е застъпила и още един проблем, присъщ на българския туризъм – качеството. „Важно е да мислим както за възможностите за подпомагане на туроператорите, хотелиерите и ресторантите, но и за повишаване на качеството на услугата“, коментира вицепремиерът.

Тя е изпратила и писмо до министъра на икономиката с искане за предоставяне на грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година, което да подпомогне допълнително туроператорите и турагентите.