Tui получава финансова инжекция от 1,2 млрд. евро за стабилизация

0
116

Най-голямата в света туристическа компания Tui ще получи допълнителна държавна помощ за преодоляване на причинената от коронавируса криза. Заемът от германската банка за развитие KfW ще бъде увеличен с 1,05 милиарда евро, както обяви базираната в  Хановер компания в сряда. Tui вече получи обещание за заем в размер на 1,8 милиарда евро, припомня DPA.

Други 150 милиона евро трябва да постъпят чрез конструкцията от конвертируеми облигации, които компанията възнамерява да издаде на Федералния фонд за икономическа стабилизация (WSF). Фондът може да придобие до 9-процентен дял в компанията, ако конвертира облигациите в акции. Емитирането на облигациите беше едно от договорените рамкови условия за допълнителната държавна помощ, се казва в съобщението, цитирано от investor.bg.

Новината вдигна временно акциите на Tui с над 10% в сряда следобед.

Туристическата индустрия е един от секторите, които са най-силно засегнати от пандемията. Tui се нуждае от парите, за да осигури по-нататъшно финансиране след около три месеца бизнес бездействие между средата на март и средата на юни. Закъснелият летен сезон започна едва от юни. Tui вече следва строг курс на икономии с намаляване на работните места и по-ниски инвестиции, но очаква възстановяване в средносрочен план.

„Пакетът за стабилизация от 1,2 милиарда евро засилва позицията на групата, като осигурява достатъчна ликвидност в нестабилна пазарна среда“, заявиха от концерна. „С парите обхващаме както туристическата сезонност през зимата 2020/21, така и други дългосрочни ограничения за пътуване и обезценка, причинени от Covid-19”.

В началото на април банков консорциум разчисти пътя за първия държавен обезпечен голям заем, за да смекчи последствията от пандемията. Tui го добави към съществуваща програма за кредити, но продължи да търси начини да увеличи финансовата си сила. Главният изпълнителен директор Фриц Юсен посочи, че дотогава подсигурените суми може да не са достатъчни въпреки паралелните икономии.

Tui Group обяви, че ще съкрати до 8000 работни места, главно в чужбина. Освен това флотилията на авиокомпанията Tuifly трябва да бъде намалена с повече от половината – според медийна информация 900 позиции на пълен работен ден биха могли да бъдат елиминирани, а няколко локации – напълно затворени. Сега ръководството и синдикатът обсъждат подробности за прилагането на плана за икономии.