Цената на петрола от сорт Брент се срина до 16,84 долара за барел

0
185

Цените на петрола продължават да падат. Причината за това са опасенията за пониженото търсене и ограничения капацитет за съхранение, които оказват влияние върху търговията на суровината, съобщи CNBC.

Международният бенчмарк Брент се срива с цели 12,88% /2,49 долара/, до  16,84 долара за барел. Това е най-ниската му стойност от 21 години насам.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 11,21 долара за барел, което е понижение от 0,39 долара, или 3,37%.

Ситуацията на петролните пазари ще се влоши, защото светът изчерпва мястото си за съхранение на петрол, предупреждава Пер Магнус Нисвен, старши партньор и ръководител на отдела за анализи в Rystad Energy.

„Когато балансът на търсенето и предлагането е положителен или отрицателен, тогава можете да изграждате или черпите от запасите.  Но когато резервите се запълнят, няма да има буфер за този много силен дисбаланс, който виждаме сега“, добавя Нисвен.

„Светът прелива от петрол“, коментира Жан-Пиер Дюрант от Pictet Wealth Management. Ситуацията е въпреки неотдавнашното решение на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, известни колективно като ОПЕК+, за исторически съкращения на добива.

„Световният капацитет за съхранение бързо ще достигне точка на насищане“, казва Дюрант.

В сряда движението на пазарните стойности на петрола последва скорошните резки спадове в сектора. Фючърсите върху WTI за доставки през май, чиито срокове изтекоха във вторник, се сринаха под нулата за първия в историята си в понеделник, като търговците се опитваха да се отърват от натрупванията на излишни количества от суровината, докато търсенето по света продължава да се свива заради ограниченията, наложени от правителствата заради коронавируса.

Въпреки че тези стойности имаха характер на пазарна аномалия, острият спад в цената на фючърсите на Брент и WTI с доставка през юни сигнализира, че пазарът остава разтревожен относно слабото търсене. И макар че цените се възстановиха донякъде от рекордно ниското ниво, подновените разпродажби показват, че историческият срив в края на понеделник вечерта, който временно изтласка цената на суровия петрол в САЩ до минус 38 долара за барел, не е еднократно събитие. Това беше просто предварителният пик на една криза, каквато петролната индустрия не познава.

Безпрецедентният спад на търсенето заради причинената от пандемията криза, заедно с ценовата война от страна на големите петролни сили и препълването на складовете за петрол с рекордни темпове се превърна в коктейл, който направи „черното злато“ безполезно за една нощ за много участници на пазара. Експертите все още не са съгласни за това кои точно фактори са предизвикали отрицателната цена за суровия нефт в САЩ.

Търсенето на петрол в световен мащаб спадна драстично, след като властите по цял свят наложиха национални блокади с оглед ограничаване разпространението на коронавируса.