Срокът за записване на акции от ПИБ удължен до 3 юли

0
102

Срокът за записване на новите акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ) се удължава до 3 юли 2020 г., съобщи финансовата институция до борсата. Удълженият срок не надхвърля прогнозния график на предлагането, според проспекта, одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН), допълват от там.

Държавата, чрез Българската банка за развитие (ББР), ще придобие до 70% от общия обем на новите записани и платени акции в аукциона за правата на ПИБ. Правителството одобри решението на свое заседание, на което стана ясно, че държавната банка ще влезе при „пазарни цени“ на акциите.

В одобрения от КФН проспект за емитиране на новите акции на ПИБ е записано, че книжата на банката трябва да се изкупят от желаещите инвеститори при емисионна стойност от 5 лева за брой. Така ББР ще трябва да плати 140 млн. лева и срещу тях ще придобие почти 19% от акциите на банката.

Премиерът Бойко Борисов каза, че Първа инвестиционна банка ще има ангажимент да изкупи обратно придобитите от ББР акции „на цени с лихви и няма да има загуби за ББР и държавата“. По думите му Европейската комисия е поздравила българското правителство за този ход, който ще позволи на страната да се присъедини към „чакалнята“ на Еврозоната и Банковия съюз.

Покриването на капиталовия недостиг на ПИБ е едно от условията, за да може страната ни да изпълни изискванията за присъединяването към ERM II.
Също с уведомление до борсата банката обяви, че свиква редовно общо събрание на акционерите на 15 юли 2020 г. На него ще бъдат одобрени отчетите на мениджмънта на банката и на одиторите, като е предвидено да се гласува да не се изплащат дивиденти за 2020 г.