С. Желева, управител и собственик на Aeraki Greek Restaurant, Свети Влас: Сега държавата ще загуби повече, като отидат всички на борсата

0
3028

С. Желева, управител и собственик на фирма “ЕС ЕНД ЕС 2013” ЕООД, Aeraki Greek Restaurant, Свети Влас, нов плаж ресторантьорска и туристическа дейност от 2013 година

Имам сезонен ресторант на брега на морето в Свети Влас. Откриваме сезона през май месец, работим до септември. Най-сериозното затруднение в момента е в това, че концесионерите ни си искат наемите за обектите, които досега сме плащали, защото пък тях държавата натиска за концесиите и събирането на таксите им. Всички знаем, че сезона ще е много слаб, да не кажем че въобще няма и да има сезон.

Мярката 60/40, добре че малко я промениха, иначе е супер необмислена и прибързана. Ето една обикновена сметка, която не отговаря на техните исказвания:

Трябваше държавата поне да поеме осигуровките, а работодателите щяха да задържат малкото качествен персонал, който имат и да изкарат поне заплатите им, за да не ги загубят. Сега държавата ще загуби повече, като отидат всички на борсата.

Ако например държавата не намали концесията и парите за наемателите на плажа, аз се отказвам от обекта, защото предпочитам тези пари от наем да не ги давам и да не фалирам. Когато се откажем всички 10 обекта от плажа, няма да влязат никакви пари в хазната и така държавата пак губи. Ако намалят наемите, ще има постъпления, макар и по-малко. Сезонът ще е много кратък и недостатъчен, хората няма да имат пари за отпуски и почивки, средствата няма да достигат на никой. Най-болно ми е за целия ми персонал, който от седем години е един и същ. Наемам хора от селата покрай морето, които разчитат само на тази сезонна работа. Аз самата също се изхранвам само със сезонен обект. Ние не сме от голям град, нямам как да отворя ресторанта само за доставки – няма да има туристи, на които да доставим. А всички фирми, които държат такива обекти, сега са спрени, защото работим само през лятото. Ние даже не можем да се възползваме от помощта за малкия и среден бизнес. Освен призива ми да се махне концесията или намали таксата, настоявам да се наблегне на реклама за българския Туризъм, не само за безплатните чадъри и шезлонги. Да се намали ДДС на 8-10%, да не влиза Наредба Н-18 (самите управляващи все още не могат да отговорят на въпросите ни, свързани с нея), да бъде намалена бумащината и бюрокрацията при регистриране и контрол на един обект. Заринати сме от документи, а има много проверяващи органи, които са репресивни и ни инспектират за щяло и нещяло. На мен лично ми се е случвало да подам всички нужни документи и платена такса за съответно разрешително, а то да не излезе до края на сезона, за който ми е трябвало. Това е пълен абсурд.

В допълнение, освен безплатните чадъри и шезлонги, ако държавата намали концесията или направо махне таксата, концесионерите и наемателите ще свалим цените и тогава плажовете ще бъдат достъпни за всички. Ще привлечем всякакви туристи. Неудобно ми е като гледам цените на българското Черноморие, но ние плащаме наеми, кaто за заведение в голям град и не можем да си върнем разходите дори за 12 месеца работа.

Сега с тази пандемия, ние, сезоните работници, ще сме най-пострадали, защото при нас наистина всичко е въпрос на време. Време, което ще отмине и дошла есента! Правителството мълчи и нищо не ни казва!