ПРОВАЛЪТ Е САМО КРАЧКА НАГОРЕ

0
205

За тренда Fuckup Nights и неразказаните истории на успешните личности

Текст Мила Христова

Анна Грозданова е човекът, който седи зад мистери- озните за мнозина, а любими за още повече месечни събития, които покориха проактивните хора в София. Историята е много забавна и започва от Мексико Сити през 2012 година. Запознайте се с раждането, настоя- щето и бъдещето на Fuckup Nights.

Една петък вечер петима приятели се събрали да пийнат по домашному. След поредната текила се поотпуснали и започнали да споделят истината за провалите си. Било им писнало от захаросани истории за успех. Разказали си неща, които никой не знаел за другия, въпреки че се познавали от много време. Почувствали се щастливи и освободени и решили да го направят отново, само че пред по-широк кръг приятели. Постепенно техните приятели взели да водят още и още ентусиасти, докато в един момент сбирките станали толкова големи, че всички се преместили в близкия бар. Събитието оповестявали в социалните медии и хора от цял свят започнали да им пишат за това колко харесват идеята и че искат да правят Fuckup Nights в своя собствен град. Така, съвсем спонтанно, Fuckup Nights се провежда всеки месец в над 300 града по света и на над 26 езика.

След един личен и професионален катарзис през 2016 година Анна Грозданова заминава за Бали, където живее година и половина. Малко преди да се прибере в България, попада на Fuckup Nights. През зимата разказва на свои близки за проекта – колко го харесва и колко е впечатлена от динамиката между участниците в него и публиката, а по средата на разказа я осенява идеята да организира събития от формата и у нас.

Веднага проверява какво ще излезе в Google за Fuckup Nights Sofia. Вижда, че преди доста време някой е правил срещи в София. Бързо се свързва с централата в Мексико и пита как може да подхване работа по събитието и кой държи правата. Оказа се, че Огнян Киряков и момчетата от Beta house държат лиценза, но нямат възможност да продължат и дават зелена светлина на проекта.

Всеки месец събитията събират интелигентни, търсещи, образовани и свежи хора от различни професионални сектори и възраст между 20 и 60 години. Всички те идват, за да чуят от първа ръка провалите на мениджъри, собственици, служители, бизнесмени, културни дейци, журналисти, родители. Това са онези премълчани и трудно преглътнати истории, които с които е осеян пътя към успеха. „Хората, които споделят за техните fuckups наистина се вълнуват. Изисква се смелост, за да се качиш и да оставиш егото настрана, когато си на сцена. Виждаш колко шарен е светът, колко много им е минало през главата на хората, без въобще да подозираш. В ежедневието не си даваме сметка, тъй като всеки е затворен в собствения си филм. Но когато слушаш историята на някой друг, който в този момент е махнал маската на егото, разголил се е и показва своята уязвимост и човешка страна, ефектът е поразителен. Това споделяне сближава публиката с човека на сцената и имам усещането, че ставаме по-отворени, подкрепящи се и разбиращи един друг“, споделя Анна.

Серията от ежемесечни издания ще продължи да представя интересни истории от интересни лектори и през 2020 година. Макар все още форматът да се реализира само в София, вече има покани за участия и в други градове. Естествена следваща стъпка е и да предложим формата на фирми и корпорации, които биха искали да разчупят работната среда. Оказва се, че форматът се отразява изключително мотивиращо и вдъхновяващо на хората, които го посещават. Анна получава страхотна обратна връзка. Хора от различни фирми започват да водят екипите си на събитието и да черпят опит и вдъхновение. „В началото аз самата не осъзнавах дълбочината на формата, но сега наистина виждам колко е ценен. Когато лекторите говорят за неуспехите си и го правят честно и открито, виждам как това докосва зрителите. Махат маските, егото и преградите помежду си и тази уязвимост, която излиза на показ пред хората, създава уникална връзка между присъстващите в залата – нещо, което все повече ни липсва в днешно време. Тази съпричастност и емпатия, че не си сам в “провала“, наистина са вълшебни“‘ казва Анна и довършва, ”Смятам, че този формат може да бъде изключително полезен за екипите на фирмите и създава една много човешка среда на общуване.“