Правителството с нови COVID-мерки за почти 2 млрд. лева

0
216

Правителството предлага нови социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата, предизвикана от пандемията с COVID-19. Около 1,163 млрд. лв. са предвидени за социални мерки, а 731 млн. лв. – за икономически. Новият пакет бе обсъден на Коалиционен съвет, обяви премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че към този момент държавата няма да тегли заем, защото „се използват мазнинките от фискалния резерв“.

Удължава се с още един месец извънредната епидемична обстановка, за да може мерките да работят.

Коалиционните партньори са взели решение да бъдат увеличени здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10%, в размер на 125,3 млн. лв.  „Ще предложим на договарящите се страни по Националния рамков договор средствата да бъдат предназначени единствено за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива на колективния трудов договор“, каза министър-председателят.

Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август на органи и администрации, натоварени с дейности за овладяване на пандемията. Увеличава се ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд, което ще струва на бюджета допълнителни 92 млн. лева. Средства са предвидени за структури на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, МВР, НЗОК, НОИ и др., уточни Борисов. По 210 лв. ще получат лицата, пряко осъществяващи дейности по лечение или предотвратяване на разпространението на Covid-19.

Увеличават се с 24, 6 млн. лв. стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца.

Предвижда се по 50 лева еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред. Тя ще е за всеки един пенсионер, което ще струва на хазната 318 млн. лв.

Увеличават се със 17,3 млн. лв. средствата за субсидии на лечебните заведения – за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони.

Осигурени са допълнителни  67 млн. лв. до края на 2020 г. за осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия.

Мерките включват и увеличаване на минималния размер на паричното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв., считано от 1 октомври, което се изчислява на 12 млн. лева. Ще бъде увеличена продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври, което ще струва допълнителни 4 млн. лв. на хазната.

По-нисък ДДС за още сектори

Борисов анонсира също сваляне до 9% на ДДС за още сектори.  „Практиката показва, че туристическите агенции и туроператорите, които са неразделна част от туризма, не могат да се възползват от намаления ДДС за заведенията. Сега има един друг закон, чрез който може да се направи това. За компаниите от случайния превоз също ще важи новият размер на данък добавена стойност“, каза Борисов.

Министър-председателя взе политическото решение да намали ДДС-то за заведенията от 20 на 9% като антикризисна мярка. Против това се обявиха бившият министър на финансите Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в  парламента Менда Стоянова. Въпреки това обаче поправките са факт и от 1 юли вече е в сила намален ДДС за ресторантьори, кетъринг услугите, бебешките храни и книгите. Такава е ставката и за всички хотели, но туристическите агенции и туроператорите не попадаха в обхвата на новите правила.

Затова ще бъдат входирани текстовете, с които се намали на 9% ДДС-то и за туроператорите, а до края на седмицата парламентът трябва да гласува новите поправки.  Председателят на НФСБ Валери ще „задвижи“ процедурата, стана ясно по време на брифинга.

По настояване на туристическия бранш ще се намали и ДДС-то на 9% за бирата и виното. Промените ще бъдат разгледани в парламента до петък. Очаква се новата 9-процентна ставка  да влезе в сила от 1 август.

Премиерът отчете, че въпреки промените в ставките по ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. лв. повече в сравнение с миналата година, но в края на август ще има повече яснота как се движат постъпленията в хазната.

По молба на туристическия бранш, на територията на страната ни туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR тестове, направени до 72 часа преди влизането в страната, обяви Валери Симеонов.

Допълнителни средства за министерствата

Допълнителни средства се отпускат към бюджетите на почти всички министерства.

355 млн. лв. са за МРРБ за финансиране на пътна инфраструктура за изработени проекти.

Допълнителни средства ще има и по бюджета на МТСП – 122 млн. лв. за допълнителни средства за личните асистенти.

Министерство на културата ще получи повече пари за творчески проекти на творци на свободна практика, като чрез Фонд „Култура“ ще бъдат дадени 15 млн. лв.

Икономическите мерки включват и 9,5 млн. лв. през бюджета на Министерство на икономиката, които да послужат за насърчаване на чуждестранните инвестиции у нас.