Поправка: 9% ДДС само за заведенията, развлекателния сектор и книгите

0
81

От следващата година ДДС върху основните храни няма да стане 9%, както обявиха от Министерския съвет по-рано днес. Правителствената информационна служба се поправи и уточни в ново съобщение до медиите, че след съгласуване с Министерството на финансите ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Това е решението, за което са се договорили на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

В първото съобщение на пресслужбата на кабинета се посочваше, че намаляване на ДДС ще важи за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“, като ставката става  9% от 1 януари 2021 г.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

ДДС да се понижи от 20% на 9% не само за общественото хранене, но и за книгите. Това ще предложат управляващите в отделен закон, предаде Dnes.bg.

„По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40″, каза премиерът Бойко Борисов във връзка с промяната на ставката в сферата на общественото хранене.

По-нисък ДДС ще важи от следващата година, като оборотите в бранша ще бъдат следени месец за месец и след анализ ще се вземе решение дали ставката да остане за постоянно.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова са били категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Браншът счита, че това ще донесе повече приходи в бюджета. Моите колеги са на мнение, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранена и сега на части се отварят тераси, даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид тези, които подцениха пандемията“, заяви още Борисов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък. „Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момента, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, каза Борисов.

По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.