Парламентът одобри новите министри в кабинета „Борисов 3“

0
25

Парламентът одобри рокадите в кабинета „Борисов“ 3, предложени от министър-председателя в съгласие с партньорите от управляващата коалиция. С постовете си се разделиха министърът на финансите Владислав Горанов, на икономиката – Емил Караниколов, на вътрешните работи – Младен Маринов и на туризма – Николина Ангелкова.

116 депутати подкрепиха избора на номинираните Христо Терзийски, Лъчезар Борисов, Кирил Ананиев, Марияна Николова и проф. Костадин Ангелов. Опозицията изрази отрицателния си вот с 89 гласа.

Досегашният здравен министър Кирил Ананиев поема поста на финансовия министър Владислав Горанов.

Министър на вътрешните работи става директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, който сменя на поста Младен Маринов.

Лъчезар Борисов, който беше заместник-министър на икономиката, сменя икономическият министър Емил Караниколов.

Николина Ангелкова вече не е министър на туризма. Този ресор ще бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Новият министър на здравеопазването е досегашният изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов. 

До кадровите промени се стигна след ескалация на протестите срещу правителството през последните две седмици, които са с искания за оставка на кабинета, на главния прокурор и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Новите лица

Проф. Костадин Ангелов е начело на Александровска болница от 2013 г. насам. Магистър е по медицина, обществено здраве, както и по здравен мениджмънт и финанси. Притежава специалност „Хирургия“ и завършени курсове по хирургична онкология и по хепатобилиарна и панкреатична хирургия. Води упражнения по хирургия на студенти по медицина, студенти по дентална медицина, стажант лекари и обучение на специализанти по хирургия. През 2019 г. той отново печели конкурса на Министерство на здравеопазването и остава начело на лечебното заведение за още три години. Въпреки че през последните години финансовото състояние на болницата се подобрява, тя все още има просрочени задължения от над 11 млн. лв.

Лъчезар Борисов е назначен в Министерството на икономиката през 2002 г. като главен експерт след спечелен конкурс. Той завършва висшето си образование в УНСС, като след това специализира във Венеция и Будапеща. Борисов е заместник-министър на икономиката от началото на кабинета „Борисов 3“, като е заемал същата длъжност и в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Христо Терзийски работи в системата на МВР от 1996 г., а заедно с министъра в оставка Младен Маринов – повече от 20 години. Десет години работят на едно и също ниво, а следващите десет – два пъти Христо Терзийски е шеф на Младен Маринов и два пъти Маринов е шеф на Христо Терзийски.

Той е завършил Техническия университет в София. През 2009 г. е назначен за зам.-директор на СДВР, шест години по-късно става шеф на Главна дирекция „Национална полиция“ след обединяването на секторите „Охранителна“ и „Криминална“ полиция. Заема този пост досега.

Смяна на заместник-министър на икономиката

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на икономиката е освободена Лилия Иванова. На поста се назначава Яна Топалова. Това става часове след като премиерът Борисов обяви рокади в кабинета и намекна, че ще бъдат направени още няколко промени и на ниво заместник-министри.

Мотив за смяната, според пресцентъра на Министерски съвет, е ускоряване на сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, провеждането на проактивна политика с малкия и среден бизнес и разработването на нови чуждестранни пазари за български стоки и производители.

Новият зам.-министър Яна Топалова има магистърска степен по специалността „Бизнес администрация“ от Международно висше бизнес училище, Ботевград. Трудовият ѝ стаж е в държавната администрация, притежава ръководен опит в областта на международното сътрудничество, европейски програми и проекти.  Топалова е била и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.