Обещаха грантове специално за автобусните превозвачи

0
221

Нов вид държавна помощ под формата на грантови схеми ще бъде отпусната за транспортния бранш в България с цел подпомагане на справянето с последствията от коронавируса. Това стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков, който взе участие в Национална кръгла маса на тема „Мерките за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение вследствие на пандемията от Covid-19“, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции.

В събитието взеха участие представители на секторите „автобусен транспорт“, „туроператорска“ и „турагентска дейност“,

„30 млн. лв. ще бъдат целево прехвърлени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” към ОП „Иновации и конкурентноспособност”. Това ще бъде нов продукт, който ще бъде достъпен за автобусните превозвачи. Става въпрос за грантово подпомагане”, каза Желязков, цитиран от „Нова телевизия“.

От няколко вида държавна помощ могат да се възползват заетите в сектор „Транспорт“. На първо място е мярката „60/40“, която, както стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева, ще се превърне в „80/20“ от 1 юли и така превозвачите ще са браншът, който на практика получава най-голяма подкрепа от държавата. Причината за това е, че едновременно с кандидатстването по вече познатата схема „60/40“, транспортните фирми ще могат да поискат и държавна помощ в размер на 290 лв. за запазване на работното място на всеки техен служител. Предвидените средства са 40 млн. лв. и ще се осигуряват по процедура „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

В кръглата маса участие взе и министърът на туризма Николина Ангелкова, която припомни, че се обсъжда създаването на гаранционен фонд за бранша. „С оглед на ситуацията, която се случи с колегите, обсъждаме от доста време възстановяването на работата по създаване на Гаранционен фонд, който ще бъде законодателно предложение в Закона за туризма. Създадена е работна група и колегите работят много активно, така че да се намери баланс“, каза тя.

Междувременно в центъра на София за втори път в рамките на един месец излязоха на протест представители на туристическия бранш от сдружението „Случаен превоз“. По думите на председателя на сдружението, те не са били поканени на въпросната кръгла маса. „Не бяхме поканени на тази кръгла маса като сдружение. До нас достигна информация, че ще има и аз се опитах да се свържа с министерствата, които бяха обявени, че ще присъстват и ще участват на кръглата маса. Хванаха ни неподготвени. Никой не ни е поканил, не ни е информирал и не можахме да разберем по-рано, за да заявим участие“, каза Радка Мандилова от Националното сдружение „Случаен превоз“, цитирана от БНР.