Нова схема: Държавата плаща до 40% от минималната заплата за 2 месеца

0
356

Държавата да плаща до 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за период от два месеца за фирми, които са потърпевши от кризата. Това предвижда вторият пакет мерки, разработвани от социалното министерство и обсъждани от правителството,  обяви заместник-социалният министър Зорница Русинова пред БНР.

Предприятията, които ще могат да кандидатстват по схемата, ще бъдат както фирми, чието участие по мярката „60/40“ е приключило, така и такива, които не са получавали държавна помощ. Финансирането на този втори пакет ще става чрез средства от еврофондовете. Все още обаче няма яснота какви ще бъдат изискванията за фирмите, за да бъдат одобрени.

„Ние да покриваме в рамките на до два месеца 40% от минималната работна заплата плюс осигуровките към нея, което на практика означава, че ще покрием за всеки един служител минималните прагове на обезщетение за безработица. Това е една допълнителна държавна помощ, която би дала в рамките на още два месеца глътка въздух на част от работодателите“, обяви Русинова.

Тя припомни, че в момента са достъпни и кредити за бизнеса през Фонда на фондовете в размер между 5 и 50 хил. лв. при атрактивни условия. Русинова разкри, че в момента се преговаря с Европейската комисия за промяна на мярката, като достъп до кредитите да получат фирми, които съществуват не от 3, а от 5 години, като успоредно с това се смъкне долната граница от 5000 на 3000 лв, за да се възползват повече предприемачи.