В навечерието на Националния празник група млади ентусиасти, обединени в каузата „Нашето време“, разказват историята на село Поибрене, заело малко известна, но  ключова роля в Априлското въстание. Непознати факти и интересни моменти от историята на едно забравено място, изнасят Марио Георгиев и Надежда Шопова, които с лични средства и голямо желание пътуват до Поибрене, за да заснемат своя филм. Идеята е, че връх Шипка, чийто снимки с гордост ще споделят всички на 3-ти март, е само част от Освобождението– споделя Марио- а Априлското въстание всъщност е основната причина, за да може сега да се наречем свободни българи. Село Поибрене играе ключова роля във въстанието и с населението,  и с църквата си, и с духа на поибренци… И точно това показваме в този мини филм.“

Нашето време – село Поибрене

Патетични и бележити истории намират място във видеото, което е със специалното участие на доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище.  Филмът е качен за свободно гледане в YouТube канала на „Нашето време“, а всеки, който иска да сподели впечатления, мнения, коментари или просто да се почувства свободен, може да се присъедини към НАШЕТО ВРЕМЕ във фейсбук.

„Много е важно да кажем – добавят Марио и Надежда, които са в основата на инициативата- че идеята на Нашето време“ не е оцветена или повлияна политически. Ние искаме,  използвайки силата на изкуството и културата, да припомним важни морални и етични нрави. Историята и славните ни моменти в миналото ни дават изключителен шанс да градим едно здраво наше време, от което пък ще се роди едно много красиво бъдеще.

ВИДЕО