Микро и малки фирми кандидатстват с декларация за грант до 10 000 лева

0
57

Микро и малки фирми могат да кандидатстват за подкрепа само с подаване на декларация за оборота. Помощта е между 3000 и 10 000 лева под формата на грант и не трябва да се връща. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред Нова тв.

„Ако един фризьорски салон, например, е фалирал, собственикът може да вземе заем или да кандидатства по новата програма, която може би ще бъде одобрена в днешния ден на заседанието на Министерски съвет. Това са грантови схеми за директна подкрепа и не трябва да се връщат. Ще се подава декларация. Цялата схема е построена на базата на доверие към хората, които кандидатстват. Разбира се, ще има и проверки на декларираните данни“, обясни социалният министър. Очаква се повече подробности по мярката да има до края на седмицата.

Сачева посочи още, че е възможно схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение. „Много са възможните варианти. Трябва да се има предвид, че цената на тази криза трябва да бъде поета от всички. Трябва да направим и така, че в държавния бюджет да постъпват средства“, каза още социалният министър.

На критиките, че за голяма част от хотелиерския и туристическия сектор мярката „60/40“ не работи, тя обяви, че 42.6% от одобрените фирми са именно от този сектор.  „Към този момент 7 130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. Възможно е да имат спестени средства или да са взели кредити. Част от хотелите и ресторантите се занимават с ремонтни дейности и се подготвят активно за сезона“, добави министърът. Сачева заяви, че за туризма ще бъдат обсъждани още и различни мерки.

„Мярката 60 на 40 е предложена за времето на извънредното положение. Дали тя ще търпи развитие, предстои да се види, след като се направят съответните анализи“, каза още Сачева.

Общият брой на регистрираните безработни вече е 291 000, като това е броят както на загубилите работа от началото на извънредното положение, така и на тези отпреди това. 12 000 от тях са без обезщетения. „Това са хора без трудови договори, на различен процент, в ресторанти и прочие. За хората от сферата на изкуството и културата има отделна мярка за отпускане на три минимални заплати“, допълни Сачева.

На въпрос за колко време ще стигнат парите във фонд „Безработица“, Сачева отвърна, че не трябва да се правят апокалиптични сценарии. „Взехме възможност за кредит, но той не е теглен и разчитаме на собствени средства. Ако е нужно, ще бъде направена нова актуализация на бюджета, но такава към момента не е нужна“, обяви Сачева.

Кабинетът обсъжда и допълнителна финансова подкрепа за родителите, пуснати в неплатен отпуск, към вече обявената антикризисна мярка за изплащане на еднократна сума от 375 лв. Ако един от двамата родители трябва да ползва неплатен отпуск, за да се грижи за дете, се предвижда той да получи допълнителна компенсация от държавата за това, че детето му не може да посещава детска градина или училище. В какъв размер – все още не е ясно.

„Вероятно ще предложим модификация на тази еднократна помощ от 375 лв., тъй като изглежда се върви към вариант, в който детските градини и училищата няма да отворят. Може би тя ще може да се взима не само еднократно, но това е в процес на обсъждане“, обяви Сачева.