МАЛКИ ИЗБИ С ГОЛЯМО БЪДЕЩЕ

0
56

Малките производители са гръбнакът на модерното и качествено българско вино и крият голям, все още нерелизиран докрай потенциал

Текст Ани Коджаиванова

 

Ани Коджаиванова е журналист с дългогодишни наблюдения върху туристическия и  винения сектор и множество публикации. В момента е редактор във в. “Капитал” и сътрудник на най-старото в България списание за вино, гурме и кулинарен туризъм “Бакхус”. Председател на журито на ежегодния конкурс “Ресторант на годината”.

След почти пълния си срив през 90-те години на миналия век в последните пенайсетина години, виненият сектор в България успя да се възроди икономически и да се модернизира. Днес можем спокойно можем да твърдим, че като качество българското вино не отстъпва на световните стандарти. А малките, често наричани “бутикови”, изби (с обеми на производство приблизително до 300 хил. бутилки), са гръбнакът на тази качествена промяна.

 

Лозаро-винарският сектор във факти и цифри

Регистрираните производители са 282, по-голямата част от тях малки и средни.

На 9 ноември 2018 беше публикувана Наредба №6 за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за 2019-2023. Целта е повишаване на качеството на реколтата и продуктите от нея, както и на конкурентоспособността на производителите.

Източник: ИАЛВ

Премиум съдържание

За да прочетете това съдържание, трябва да сте се абонирали за Business-Club.bg. Влезте във вашия премиум профил или се абонирайте сега!