Лондон: Посетители от 59 държави ще са без карантина, България не е сред тях

0
28

Британското правителство публикува списък с 59 държави, посетители от които няма да спазват 14-дневна карантина при пристигане на Острова след 10 юли. България обаче не е сред тях.

В списъка са Франция, Германия, Италия и Испания, както и редица други европейски страни. Посочени са Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Барбадос, Сейнт Китс и Невис и Сейнт Лусия също са част от списъка.

Сред държавите, които са изключени, са САЩ, Канада и Швеция. Португалия също отсъства от списъка.

Отмяната на 14-дневната изолация се отнася само за пристигащите в Англия, Шотландия и Уелс ще публикуват свои списъци, съобщиха от кабинета на Борис Джонсън.

Ден след публикуването на списъка по указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството ни в Лондон отправи нота с искане за обяснение до британското правителство защо страната ни е изключена, съобщи БТА, позовавайки се на  МВнР.
Министър Захариева е разговаряла и със заместник-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за това решение.

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България. Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

„Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до само 2 281 активни случая“, подчертават от посолството. Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от COVID-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято, пише също в нотата, информират от МВнР.

Изискването на изолация от две седмици за пристигащите във Великобритания бе въведено в началото на юни, но срещна несъгласието на туристическите оператори, авиокомпаниите и собствениците на хотели, тъй като засяга бизнеса им, силно засегнат от пандемията с COVID-19. Британските политици, включително мнозина от консервативната партия на премиера Борис Джонсън, разкритикуваха карантинните мерки, които бяха приложени. Затова се наложи тяхното преразглеждане.