Кризата като възможност

Гена Събева, ВИТ – Борсата за матраци Гена Събева е бизнес дама, предприемач и ментор с близо 30 години професионален опит. Управляващ партньор е в семейната компания за управление на проекти в строителството „Събеви Груп“ и развива собствена франчайз марка „ВИТ – Борсата за матраци“, мисията на която е да помага на хората да останат в България и да работят за себе си, създавайки собствен бизнес.

0
1280

galina sabevaВ публичното пространство можем да открием редица анализи, публикации и доклади, подчертаващи тежкото положение на малките и средните предприятия, предизвикано от  кризата с COVID-19. Всички истории за затварянето на бизнеса, хората, които губят работата си, компаниите, които намаляват заплатите и икономическия спад, накараха редица собственици на бизнес и хора, които са планирали да стартират собствен бизнес буквално да спрат. На пръв поглед този „ступор“ и изчакването на „по-добри времена“ изглежда не като най-доброто, а като единственото рационално решение.

Ако идеята да станете предприемач ви е харесвала много досега и сте планирали скоро да направите стъпка към това, естествено е в настоящата предизвикателна среда, в която ни постави COVID-19 „не сега“ да е първата ни мисъл. Частта от уравнението „кога“ може да се превърне в единствения определящ фактор за това дали решението е добро или не. Никой не би се усъмнил във важността на времето, но „Как?“, „Защо?“ и „Какво?“ са също части от формулата, които имат ключово значение.

Поговорката „Във всяка криза има възможност“ никога не е била оспорвана. Много хора ще бъдат обезсърчени, защото светът е в рецесия или тепърва навлиза в рецесия, а ние не знаем колко дълга или тежка може да бъде тя. Рецесията идва със свои собствени характеристики, както знаем, те до голяма степен са отрицателни, но понякога могат да бъдат положителни.

Негативите са до голяма степен са очевидни. Кое обаче е положителното в една криза?

Според проучване, направено през 2009 година от фондация Ewing Marion Kauffman,  57% от компаниите на Fortune 500 са създадени по време на рецесия. Ако по-голямата част от тези компании са започнали бизнеса си по време на тежки икономически периоди с неясно бъдеще, това предполага, че създаването на собствен бизнес по време на криза може би е добро решение.  Предполагам, че тази статистика ще помогне на всеки да направи своя индивидуален извод. Моето мнение като предпримач с дългогодишен опит, който е преминал през няколко кризи е, че тези времена са трудни, но не е задължително да са погубни, напротив – могат да се генерират иновации, а преструктуриранията и промяната в начина на работа могат да се окажат изключително печеливши.

Предприемачеството е свързано с поемане на рискове и очевидно е различно от това да бъдеш нает служител. Претеглянето на плюсовете и минусите определено ще бъде част от мисловния процес при хората, които искат да стартират собствен бизнес.

Вярвам, че предприемачеството и създаването на собствен бизнес са резултат от идея, която отговаря на настоящите нужди на пазара и е приложима в момента, в който живеем. Без дългите пътувания до работното място, без толкова много социален живот, без много от нещата, които ни правеха заети, днес имаме достатъчно време да преразгледаме всичко – нуждите, пропуските, потребностите. И всичко това дава възможности за изграждане на нови продукти, нови решения и нов свят.

Ще споделя с Вас три основни акцента, които според мен са ключови за стартиране на бизнес не само по време на криза, а и като цяло.

Идентифицирайте нуждите в момента, но мислете и за бъдещето

Една от основните последици от разпространението на вируса е, че за определен период много хора останаха затворени по домовете си заради извънредните мерки, обявени от правителствата. Включително, много компании позволиха на служителите си да работят дистанционно и организираха работата, така че на служителите да не се налага да посещават офиса.

Всичко това доведе до положение, в което хората в продължение на месеци прекарваха огромна част от времето си вкъщи. Съответно е логично те да инвестират в такива покупки, които да им помогнат да се чувстват по-удобно и да направят дома си по-комфортен. Нов матрак, възглавница или дори цяло легло,  могат да внесат значително подобрение за уюта на жилището. Още повече, че всички тези продукти могат да бъдат доставени до дома, без да се налага посещение в магазин.

Πo вpeмe нa блoĸиpaнeтo зapaди нoвия ĸopoнaвиpyc пpoдaжбитe нa бoя, тaпeти, pacтeния, мебели и всякакъв вид други стоки за дома също са се увеличили значително. Глaвнитe нaблюдeния ca, чe xopaтa ca ce нacoчили ĸъм peмoнтнитe дeйнocти и ocвeжaвaниятa нa дoмoвeтe cи caмocтoятeлнo зapaди нaличиeтo нa пoвeчe cвoбoднo вpeмe, ĸoeтo и бeз тoвa тpябвa дa пpeĸapaт вĸъщи.

Cлeд принудитeлнoтo ocтaвaнe в дoмoвeтe им, мнoгo хoрa ocъзнaхa нeoбхoдимocттa oт пoвeчe прocтрaнcтвo и ce нacoчихa към крaйгрaдcки имoти и имeннo тoвa бeшe eднa oт тoчкитe им cпиcъкa c нaй-нaлeжaщи зaдaчи. Възмoжнocттa зa рaбoтa oт вкъщи cъщo дoпринece в знaчитeлнa cтeпeн зa пoвишaвaнe в търceнeтo нa имoти извън грaдoвeтe. Голяма част от компаниите прoдължaвaт дa нaлaгaт диcтaнциoннaтa рaбoтa. И ceгa, кoгaтo тe ocъзнaхa, чe тя e нe пo-мaлкo eфeктивнa oт физичecкoтo приcъcтвиe в oфиca, нe бързaт дa ce връщaт в нeгo. Имeннo тoвa cтaнa причинa много хора дa инвecтирaт в ceлcки имoти.

Открийте в мрежата си от контакти хора, които могат да ви бъдат полезни

И все пак, колкото и странно да звучи, това всъщност е един от най-добрите начини за създаване и развитие на вашия бизнес. Това, което се губи в бързането да се намерят най-актуалните маркетингови тактики, е фактът, че като собственик на бизнес, един от най-големите ви ресурси е вашата лична и бизнес мрежа. Разбира се, има множество ценна информация, която можете да намерите в онлайн статии, книги, търговски публикации и други източници, но получаването на съвети, дадени специално за вас от хора, които познавате и уважавате, може да бъде сред най-ефективните начини да получите представа и насоки за създаване и растеж на бизнеса.

Не чакайте прекалено дълго – няма „най-подходящ момент“

Нали знаете колко лесно се изпреварва спрял човек?

Затова тези, които не спират в момента ще имат едно уникално предимство. Когато си спрял след това се изискват много повече усилия да започнеш каквото и да е било. Връщайки се назад в моята 30 годишна бизнес кариера, това е може би четвъртата криза и смятам, че по време на криза съм най-успешна. Може би се мобилизирам повече, а може би аз никога не спирам и не чакам. Всъщност аз чакам само когато не знам какво да направя. Но когато знам, какво значение има какво е времето?

Уорън Бъфет казва: „Трябва да се научим да печелим независимо на къде върви икономиката – нагоре или надолу“.

Има един момент, в който се чудиш какво става и после започваш да живееш нормално. Така че тези, които спират имат всички шансове да бъдат изпреварени, а тези, които вървят имат всички шансове да напреднат.

Ние продължаваме да спим, да ядем и още много други неща. Това означава, че трябва да правим и бизнес със същото темпо.