Kostal мести още производства в Пазарджик

0
80

Германският гигант за автомобилни част Kostal мести част от производствата си от Словакия и Словения в България. Това потвърди пред Economic.bg Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria.

Производството на дружеството се мести в Пазарджик, където компанията има завод за модули за автомобилни уредби. Тя ще премести част от производството си от двете държави, което в момента се изпълнява от подизпълнители. Станиславов обясни, че у нас на принципа на индиректно изместване на производства работят 70-80% от компаниите.

„Те имат стимул да засилват позициите си тук и ще открият нови работни места“, каза Станиславов.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов уточни пред БНР, че градът е предпочитан заради по-добрите бизнес условия и липсата на административен рекет.

„Цялото им производство идва в Пазарджик. Плюс цялата логистика, в България, тук при нас. Работниците ще стигнат най-вероятно 5000 души“, каза той. В момента в завода работят около 2000 души.

По думите на Попов, в момента  автомобилната корпорация строи общежитие и комплекс за услуги в близкото до Пазарджик село Добровница.  Там ще бъдат настанявани работници от чужбина, тъй като Пазарджик не може да отговори на нуждите от работна ръка на предприятието.

Станиславов обясни пред Economic.bg, че преместването на част от дейностите се е забавило заради Covid-19, но е добра новина и сигнал за икономиката ни.