Коронавирусът спря бизнеса

0
456

Коронавирусът порази тежко бизнеса. Заради въвеждането на извънредно положение у нас бяха затворени yвeceлитeлни и игpaлни зaли, диcĸoтeĸи, бapoвe, pecтopaнти, зaвeдeния зa бъpзo хранене, ĸaфe cлaдĸapници, молове. Отменянето на резервации за почивки и пътувания нанася тежък удар върху заетите в туризма. Предсрочно приключи зимният сезон за  ски зоните в Боровец, Банско, Пампорово, Чепеларе. До 29 март преустановява дейността си оръжейният завод „Арсенал“, близо 9000 работници излизат в платен или неплатен отпуск. От 17 март спря работата и в трите рудника на „Мини Марица Изток“. Много компании опразниха офисите си и пуснаха служителите си да работят от вкъщи.  

1,358 млрд. евро помощ за България от ЕС

1,358 млрд. евро финансова помощ от Европейския съюз ще получи България за борба с коронавируса. Управляващите обявиха, че страната ни ще използва парите за медицински цели, както и за помощ на най-уязвимите сектори на икономиката като малките и средните предприятия, пазара на труда и други. Готви се промяна в закона за обществените поръчки, която да позволи снабдяването на лечебните заведения с медицински материали да се прави с пряко договаряне. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви извънреден „Пакет солидарност“ на стойност 1 млрд. евро, за да създаде „рамка за устойчивост“. Планираните мерки включват разширяване на търговското финансиране и осигуряване на краткосрочно финансиране до две години чрез финансови институции, по-специално в подкрепа на малки и средни предприятия.

Държавата плаща 60% от заплатите във фирми, за да спре съкращения

Държавата е готова да осигури 60% от заплатите на хора, които са пред съкращения заради кризата с коронавируса. С промени в Кодекса на социално осигуряване ще се даде възможност на юридически лица, принудени да освободят свои служители заради ограниченията от извънредното положение, да се възползват от подкрепа в продължение на три месеца. Желаещите фирми ще кандидатстват пред службите по заетостта с подаване на информация за броя и лицата, за които искат тази помощ. Ще се удължи срокът за приключване на фискалната година  до 30 юни, както и плащането на местни данъци и такси с отстъпка.

ББР с гаранции към търговските банки за фирмени кредити

Капиталът на Българска банка за развитие (ББР) да се увеличи с 500 млн. лева, които да бъдат използвани за подкрепа на бизнеса, пострадал от коронавируса, предложи финансовият министър Владислав Горанов. Тези средства ще бъдат използвани по две направления. Първото е ББР да предоставя на банките портфейлни гаранции, които да им позволят да предлагат по-гъвкави условия за фирмени кредити. Второто направление е ББР да участва временно в капитала на дружества с опция за обратно изкупуване, което ще става с посредничеството на търговските банки. Горанов изтъкна, че това означава временно безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е нула.

Удължават на 20 дни гратисния период за плащане на тока

Гратисният период за плащане на сметка за ток ще бъде удължен от 10 на 20 дни, предлага енергийният министър Теменужка Петкова. Управляващите обявиха като изключително рискова стъпка предложението на БСП за въвеждане на мораториум върху плащанията на битови сметки за вода, ток и телекомуникации за срока на въведеното извънредно положение в България и един месец след неговата отмяна.

Отменят временно „синята“ и „зелената“ зони за паркиране

Без „синя“ и „зелена“ зони в София до 29 март, реши кметът Йорданка Фандъкова. Целта е да се осигурят условия за по-голяма социална дистанция като част от мерките за овладяване на разпространението на коронавируса. Временното почасовото платено паркиране се отменя също в Плевен, Варна и Бургас.

Дават на концесия индустриалните паркове

Индустриалните паркове, собственост на държавата и общините, ще могат да се отдават на концесия. Това предвиждат текстове в проекта на Закон за индустриалните паркове, публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации. Срокът за подаване на становища по проекта изтича на 10 април.

Петролът се срина под 30 долара, горивата у нас поевтиняха до 13 ст.

Цената на петрола падна под 30 долара. Понижението е заради засилените опасения от забавяне на световната икономика и спадащото търсене на фона на нарастващото производство на суровината. Макар че сривът на „черното злато“ започна още през февруари, горивата у нас тръгнаха надолу едва през март. Средните цени на дизела се понижиха с до 13 ст.  до 11 ст. за бензин А95 и с до 2 ст. за литър за пропан–бутан в периода от 9 до 16 март, по данни на сайта fuelo.net. Поевтиняването е по-съществено в по-малките бензиностанции.

С 40.3% по-ниска цена на руския газ за България

Намалението важи със задна дата от 5 август 2019 г. Така мегаватчас струва 26 лева вместо 44 лв. Намалението ще се отрази най-много в тежката индустрия и топлофикациите, където ще намалеят производствените разходи, а оттам и цените на произвежданите стоки и услуги. Очаква се бизнесът да си получи обратно около 150 млн. лв. за предишните месеци. Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да утвърди по-ниска цена на парното и топлата вода от 1 април. Според експерти намалението трябва да е с около 27%.

3,7% е годишната инфлация през февруари

През февруари 2020 година месечната инфлация в България нарасна с 0,1%, а годишната се забави до 3,7% в сравнение с предходния месец, когато бе 4,2%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). През февруари увеличение с 0,6% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, а тези за облекло и обувки намаляват с 2 на сто. Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от януари, в здравеопазването се увеличават с 0,3%, а в транспорта намаляват с 0,4%.