Караниколов: Ще има наказателна отговорност за злоупотреби по схемата 60 на 40

0
149

Всички, които злоупотребяват със схемата „60/40“, ще подлежат на наказателна отговорност. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. Става дума за фирми, които са се възползвали от мярката, а на практика са съкратили персонал. Едно от изискванията за получаване на одобрение на компаниите по тази мярка е да няма освободен персонал.

„Безспорно ще има хора, които ще злоупотребят, но имаме механизми, по които да следим това. За всички, които го направят, ще има и наказателна отговорност“, каза Караниколов.

По отношение на множеството критики, които претърпя държавната мярка, министърът на икономиката беше категоричен: „Мярката „60/40“ може би не е най-добрата. Имаше много хора, които я отрекоха, но над 9000 компании се възползваха от нея и я приемат. Тази мярка е за тези, които я приемат“.

Караниколов коментира и прогнозата на Европейската комисия, според която  икономиката на България ще се свие със 7.4%. Според него дори и в страната ни да нямаше сегашните мерки, то икономиката на България отново „щеше да има проблеми, защото в Европейския съюз има, а ние сме едно цяло“. Едва през 2021 г. може да се говори за икономически растеж, прогнозира министърът. Той уточни, че страната ни ще работи за връщане на икономиката ни на нивата от месеците преди кризата.

Голяма част от икономическите мерки, които предприема България за справяне с кризата, са насочени към отпускане на нови кредити при преференциални условия. Това предизвика негативна реакция от страна на  бранша, тъй като много от фирмите вече имат кредити. „Да, голяма част от компаниите имат кредити, но затова предлагаме и грантове. На 11 май предстои да отпуснем 173 млн. лв. за микропредприятията. В момента заедно с министерството на финансите се разработва и нова програма за по-големите компании“, каза Емил Караниколов.

Министърът на икономиката обяви, че голям стратегически инвеститор ще посети страната ни. Дейността му е насочена към автомобилостроенето, но кой е той  Караниколов не пожела да коментира.