Камелия Калайджиева, управител на счетоводна къща „Fourmate“: Съвестните към фиска не трябва да бъдат наказвани

0
1398

В момента се стремим да сме близо до клиентите си

Ние сме счетоводна къща с над 10 години опит в данъчните, счетоводните и консултантските услуги. Текущо обслужваме над 250 клиента в различни области. Екипът ни от висококвалифицирани специалисти притежава експертиза за управление на процесите във всеки бизнес бранш в страната, Европа, както и останалата част от света.
Екипът ни се състои от опитни и млади счетоводители, адвокати и IT специалисти, всеки експерт в своята област. Заедно успяваме да предоставим изключително качествени услуги на достъпни цени.

В момента сме се концентрирали изцяло в това да бъдем близко до своите клиенти и да им помогнем да преминат през сложната икономическа обстановка. Трудностите са, от една страна, противоречивите антикризисни мерки, а от друга страна, страхът, който е обсебил нашето общество.

Трудно е да се даде оценка за качеството на мерките, защото за бизнеса те са крайно недостатъчни. Разбира се, от друга страна знаем, че бюджетните ни ресурси като държава са ограничени, а и все още се правят промени в Закона за извънредното положение. Към момента бизнесът е предпазлив и не бърза да подава заявления за така наречената помощ 60/40. Но всички заедно сме крайно притеснени от текста в закона, който позволява на нередовните платци да продължат да бъдат такива. Освен това самоосигуряващите се лица (свободни професии) няма как да се възползват от тази мярка. Това е несправедливо спрямо тях, тъй като те са принципно изрядни данъкоплатци и понасят голяма данъчна тежест. Свободна професия като адвокатите например са, от една страна, съвестни към фиска, а от друга, в момента са директно потърпевши, тъй като заради извънредното положение всички съдебни процедури са спрени. Другото недомислие на правителството е, че фирмите не могат да си прекратят договорите с регулярно изпълнение поради това, че някой клиент не им плаща. Например ние като счетоводна кантора в момента сме с нараснал обем работа, длъжни сме да продължим да внасяме ДДС всеки месец, а в същото време клиентите биха могли да спрат плащанията си към нас. Законът за извънредното положение не ни позволява да прекратим услугата и сме длъжни да внесем ДДС в срок. Така загиват и работещи бизнеси.

Бизнесът многократно поиска данъчна ваканция до септември месец, както и да бъдат замразени главниците и лихвите по кредитите. Бизнесът иска да се спре възможността за запориране и на фирмени сметки до септември месец поне. Както знаете, тръбеше се, че няма да бъдат запорирани сметки, но това важи само и единствено за физически лица. За юридически лица НАП си е запазил правото да запорира. До момента никой не споменава винетните такси и тол таксите. Ако сте си закупили винетка, но ви е забранено да пътувате, срокът ѝ тече. Намалявайки или спирайки тол таксите, ще се подпомогне сериозно транспортния бизнес в момента. Особено за компании, които превозват хранителни продукти, стоки от първа необходимост и медицински продукти. Това ще облекчи транспортния сектор, а както всички ние знаем, той е от съществено значение при образуване на БВП. Предлагаме отпускане на допълнително целево финансиране за най-засегнатите сектори и тези, които се реконструират, за да оцелеят по време на пандемията.