Случващото се в Щатите бе във фокуса на събитията месеци наред. И логично дори омръзна на публиката в даден момент. Въпреки това, не бива да оставаме незаинтересовани от фундаменталните процеси отвъд океана, защото именно те залагат хода на глобализираната икономика и политиката по света и у нас.

Един от най-големите успехи на Тръмп и политика, която заслужава приемственост и продължение от новата администрация, безспорно е доктрината му по отношение на Китай. До известна степен действията на Тръмп по отношение на Китай отвориха очите на света за случващото се там, за кражбата на интелектуална собственост и патенти, за зверствата на комунистическата партия, за реалната опасност, която китайския възход представлява за света и най-вече за нуждата на Запада да преструктурира икономическите си отношенията с Пекин. Ранните дни и месеци на ковид кризата и първоначалният хаос с липсата на предпазни средства дойдоха като красноречив пример за тази нужда.

В резултат на всичко това, както и на задълбочаващата се икономическа криза, можем да очакваме отстъпление на големи западни корпорации от Китай и като цяло от Източна Азия. Това представлява шанс за Източна Европа и конкретно за България да приеме част от изтеглящите се бизнеси, както и тези, търсещи алтернативи, тъй като инвестирането в Китай вече представлява значителенo по-голям риск. Нужна е обаче последователна държавна политика и действия, но и навременна реакция от страна на правителството.

Конкретният ефект върху България

Имайки предвид, че демократите владеят всички легитимни лостове на властта във Вашингтон, можем да очакваме …

Целия анализ прочетете в БРОЙ 2021/06