Иво Чифлички, инженер-дизайнер, художествен директор на Rooster.bg: Смелостта да запазиш екипа цял е най-ценният ход

0
834

Иво Чифлички, инженер-дизайнер, художествен директор на Rooster.bg – пространствен и индустриален дизайн

Туризъм, забавления и култура са направленията, в които държавата трябва да съсредоточи най-много специфични мерки за съхранение и възстановяване

“Рустър” е художествено-проектантско ателие за пространствен и инженерен дизайн. Клиентите ни са хора, които имат нужда от цялостни интериорни концепции и реализация, най-често за обществена или работна среда, сценичен дизайн, декоративни конструкции, художествени решения в продуктовото и серийно производство.

Промишлеността и нуждатата от организиране на жизнената среда не прекъсват дори и когато са водени войни. Само си сменят профила според моментните потребности. Това съвсем не значи, че кризата не удря малко проектантско, още повече художествено ателие като нашето от гледна точка на планиране, срокове и цени. Хора, които се страхуват панически за здравето си, не планират дългосрочно, но се постарахме да завършим докрай започнати проекти, да не оставим неизпълнени ангажименти, защото да запазиш доверието на партньори е решителен фактор за стабилност в критични ситуации. Искам обаче да ви споделя нещо по-важно: за много малки предприятия като нашето запазването на целостта на екипа е най-важният и ценен ход. Разбира се, това не е никак лесно, а понякога е и невъзможно – изисква се доза смелост, за да си готов да платиш цената на такъв ход. Да, имаме клиенти със сериозни затруднения, които забавят плащанията си. Но аз взех решението в този момент да се лиша от ценни за мен лични спестявания, в период, в който не знаех какво се случва, нито какво предстои покрай настаналата паника и страх, но да покрия все пак разходите за хонорари на екипа и да го задържа. Вярвам, че най-стойностният капитал в една кризисна ситуация е съхраняването на доверието – на колегите ми, от една страна, и на клиентите, от друга. Щастлив съм, че моят екип моментално отвърна със същото и подхожда находчиво в преодоляването на трудностите: например в първите дни на карантината трябваше да се произведе декор за един офис в София. Паниката беше поставила складовете за материали в ступор, а много държахме да се справим в обещан срок – все пак да те търсят в такъв момент е ценно. Така колегата ми реши да събере за фрезата наличния материал от ремонта, който прави на дома си, само и само да не разочароваме клиента. Като градиш нещо в продължение на няколко години, доволен си от това, което виждаш и съекипниците ти споделят същото, тогава смелостта става достъпен лукс. Използвахме критичното време и да информираме повече и да правим по-ясен фокуса на продукта, който предлагаме, за да среща по-бързо и лесно нуждите на стресираното потребление.

Много колеги ще побързат да свалят цената на услугите си. Нека обаче не забравят, че голяма част от клиенти, които си наемат проектантски ателиета, не са случайни, капиталът им не се е изпарил изведнъж и предприемчивостта на тези хора ще ги мотивира да се оглеждат дори за окрупняване на бизнеса из „опустяли“ територии на пазара покрай отпадането на по-малки играчи. Така че дизайнерите да имат предвид добавената стойност, която творческият им труд ще даде в този процес преди да тръгнат просто да свалят цената.

Относно интериорния дизайн – ще се търсят все повече проекти за дома за сметка на офиса. Заради преживяната карантина идва краят на индустриалния стил, който беше завладял трендовете в последните години и ще се търси повече био-дизайн, даващ усещане за връзка с природата. Заразата донесе още една революция, която завинаги ще промени офисите. Вече всяка работа на компютър, ще стане алтернативно домашна, а офисът ще е по-скоро място, където да извършваме срещи с колегите си за дискусии, за социална комуникация. Не така стоят нещата в производствените цехове – там ще трябва да се помисли за повече лично пространство на работниците, колкото и трудно да е това.

Във време на криза компаниите нямат излишни бюджети. Но поставянето на добър дизайнер в такава ситуация често пъти е предпоставка да получите най-доброто от него. Няма да се учудя да видим едни от най-добрите решения в пространствения и индустриален дизайн от десетилетия насам именно в близките месеци и години.

Дали действията на властта у нас бяха адекватни, ще се види в сравнителен анализ спрямо други икономики, близки по капацитет и условия до нашата. Нарушеното бизнес равновесие не е въпрос само на математика, а и на човешки фактор – чисто психологически, хората няма да бъдат щедри в разходите си за туризъм, забавления и култура скоро. Именно това са направленията, в които държавата трябва да съсредоточи най-много специфични мерки за съхранение и възстановяване. И докато въвеждането на забрани беше неприятно занимание, то истинското изпитание за едно правителство е именно как ще докаже, че е способно да разработи план за социална държава в криза. И най-вече, ще се наложи взимането на смели и непопулистки решения. Вероятно смяна на схемата 60:40 към схемата 60:0 – държавата така или иначе ще даде тези 60%, нека се даде възможност за по-важното – запазването на малкия бизнес и работните места поне в началото, а не толкова размерът на доходите.

Скоро споделих в обкръжението си, че лесно не е било никога. Няма да бъде и занапред. Просто си мислехме, че света, който познаваме, няма с какво да ни изненада. Ала животът продължава и ние сме длъжни да го приемем възможно по-бързо. Всяка криза е донасяла на света много положителни промени – и в науката, и в технологиите, и в изкуството. Но още по-важно за обезверените: карала ни е да ценим повече човешкото – да съзнаваме, че лоши хора няма, има лоши съдби. Дали светът ще бъде различен? Та той е бил различен всеки ден, откакто съществува! Просто сега ще се радваме отново на отношения и ценности, които мислехме за отживелица.