Италия отваря границите си за туристи от ЕС и премахва 14-дневната карантина

0
61

Италия отваря границите си за европейските туристи и премахва 14-дневната карантина за влизащите от Европейския съюз, като това ще се случи от началото на юни, съобщи премиерът Джузепе Конте. Киносалоните и спортните зали също отново ще отворят врати с цел възстановяване на икономиката.

„Изправени сме пред риск отново да се повиши броят на заразените хора, но ако не се опитаме да възстановим икономиката си, това никога няма да се случи“, каза Конте.

Италия е една от най-силно засегнатите държави от пандемията в ЕС. Страната беше поставена под пълна блокада в началото на март заради коронавируса, от който починаха близо 32 000 души.

От 3 юни туристите, които идват в Италия от държави в ЕС, Шенгенската зона, както и Швейцария и Монако, ще могат да пътуват свободно, без да се налага да се самоизолират за 14 дни, пише в италианския вестник „La Repubblica“. От официална информация на сайта на правителството става ясно, че се позволяват пътуванията от всички страни от ЕС.

Забрани за влизане на туристи от определени държави все пак може отново да се наложат, но „само на регионално ниво и то по преценка на епидемичната обстановка“, се казва в съобщението на правителството.

Въпреки че Италия никога не е затваряла официално границите си, вътрешният туризъм беше изцяло забранен, а на всички чуждестранни граждани, пристигнали в страната, се налагаше 14-дневна карантина. Движението във вътрешността беше забранено, освен ако не става дума за пътуване по работа или до лечебно заведение.

Миналата сряда от ЕК призоваха държавите членки за поетапно отваряне на границите си и връщане към нормалния начин на пътуване в общността, но препоръчаха външните граници да останат затворени поне до средата на юни.

Според последните указания на правителството около 350 000 сезонни работници в селското стопанство също могат да влязат на територията на Италия. Селскостопанската група Coldiretti заяви, че фермите вече се подготвят да посрещнат около 150 000 работници от Румъния, Полша и България.