Искат 20% от сумата за възстановяване на ЕК да са за туризъм

0
238
 

Всяко пето евро, или 20% от сумата по възстановителния план на ЕК за излизане от кризата, да бъдат насочени към сектор „Туризъм“. За това ще настояват министрите на туризма на страните членки на Евросъюза, обяви Николина Ангелкова след проведената видеоконференция на високо ниво с колегите си. Тя бе за въздействието на пандемията от COVID-19 върху сектора.

Като подчерта изключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намират туристическите сектори в ЕС и по света, Ангелкова поиска обединени усилия между правителство, местни власти и бизнес, за да се отстояват интересите на страната ни, но и с оглед максимално бързото възстановяване след кризата.

Ангелкова обясни, че всички министри на туризма са поискали 20% от средствата, които са обявени от Европейската комисия за възстановяване, да бъдат целево насочени към туризма.

Българският министър е поискала да има ясни правила при разпределяне на средствата към държавите членки, които да бъдат на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията, ангажирани в сектора.

Тя настоява и за отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма и да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. „Допреди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми. Но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово”, посочи Николина Ангелкова.

Министърът на туризма обяви, че е предложено да се създаде европейски компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на операторите и защита на потребителите. Този инструмент е важен, за да се избегне затвореният кръг, който може да доведе до фалити или неблагоприятни последици за участниците във веригата. С това предложение са се съгласили министрите от Гърция, Италия, Испания, Франция, Малта, Кипър, Румъния, Полша и др.

Министрите на туризма са водили разговори и за по-гъвкави режими за туристически визи на граждани от страни извън ЕС. Обсъждан е и специален план за възстановяване и излизане от кризата със собствени средства, както и вариантите за рекламирането на Европа като туристическа дестинация.

Поискахме единни правила за отваряне на границите на държавите членки на ЕС. Както и единен протокол за работещите в сектора и за туристите. С единни общи европейски правила хаосът със сигурност ще бъде по-малък, допълни още Ангелкова. Според нея е важно да се възвърне доверието на хората към пътуванията.

Министърът отново обясни, че управляваното от нея ведомство работи по няколко сценария за старт на летния сезон у нас. Планира се най-рано сезонът да започне на 1 юли.

Ангелкова призова хората да изберат България и българското Черноморие, както и всички останали красиви кътчета на нашата страна, за да помогнат на сектора.

Това лято едва ли ще има бързо възстановяване на авиацията и трудно страната ни може да разчита на чужди туристи, затова ще се залага повече на вътрешния туризъм и на съседните държави.

Направени са предложения, анализирайки всеки конкретен плаж, за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени. Предстои среща с асоциацията на концесионерите. Ще бъде разработено и специално приложение, с което да може да се следят в реално време санитарно-хигиенните изисквания по плажовете по време на късния сезон.

Ангелкова подчерта, че всички изработени планове и срокове ще бъдат обсъждани с Националния оперативен щаб.