И Унгария въвежда карантина за българите

0
177

Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от следващата сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след скока на новозаразените в няколко страни, заяви началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран Reuters.

Унгария вдигна повечето от карантинните си ограничения през май и отвори границите си за пътуващи от страните от Европейския съюз и съседните страни, нечленуващи в ЕС. Гергей Гуяш обаче съобщи на онлайн пресконференция, че са необходими нови рестрикции, които да задържат коронавируса „извън границите“, за да се избегне връщането на вътрешните карантинни мерки. „Тези ограничения служат за защита на нашата свобода“, каза той.

Според новите правила, пристигащите от страни с висок риск, посочени като „жълти“ и „червени“, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина. В случай, че пристигащите представят два отрицателни теста за коронавирус, направени в последните 5 дни, карантина няма да се налага, уточни Гуляс.

Държавите, които са поставени в „жълтия“ списък на Унгария, за които се отнасят новите правите, са Сърбия, България, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Обединеното кралство. За онези, които са в „червения“ списък като Албания, Косово, Черна гора и Украйна, достъпът ще бъде забранен.

Новите ограничения не важат за транзитни преминавания, както и пътуванияата със служебна цел. Медицинските прегледи на границата обаче остават задължителни.