Фондът на фондовете подготвя инструменти за гаранции на нисколихвени кредити за МСП

0
154

Фондът на фондовете /ФНФ/ пуска финансови инструменти, които могат да се използват от малките и средни предприятия /МСП/ и самонаетите в периода на кризата. Става въпрос за финансови инструменти за гарантиране на кредити с ниски лихви и с дълъг период на връщане. Фондът ще си партнира с търговските банки, с които тепърва ще се водят разговори за конкретните условия за финансиране.

Структурира се нов гаранционен продукт, който досега не е съществувал в портфолиото на ФНФ, обясни изпълнителният директор  Светослава Георгиева по време на брифинг в Министерския съвет. „Този инструмент е специално създаден, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в трудния за тях момент. Ще предоставим 170 млн. лв. гаранции на банките и очакваме те да обезпечат до 850 млн. лв. кредити. Става въпрос предимно за оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до 10 години, което е доста необикновено, защото оборотните се предоставят за доста по-къс период“, обясни Георгиева.

Все още не е ясно кога МСП ще могат да се възползват от този продукт. Според другия изпълнителен директор на Фонда – Александър Георгиев, преговорите с търговските банки трябва да приключат до „седмица-две“.

„Обмисляме ретроактивна дата на гаранциите. Тоест кредитите,  отпуснати след датата на извънредното положение, да могат да се възползват от изгодните условия и кредитът да се предоговори на по-ниска лихва“, обясни Александър Георгиев. Ще има таван на гаранцията за отпускане на кредити по този инструмент, който ще е 1,8 млн. евро. „Разбира се, ако компанията е с по-сериозно присъствие и капацитет, банката може да отпусне много по-голям кредит, но ние ще се ограничим в тази гаранция. Предварително ще сме се договорили на какви условия трябва да отговаря кредитополучателят, за да се възползва от гаранцията“, добави той.

Обмисля се също възможността тези кредити да бъдат безлихвени за фирми, които имат волята и желанието да запазят заетостта си такава, каквато е била преди кризата, каза Светослава Георгиева.

„Нещо друго необичайно е и гратисен период по лихвите, обмисляме тази възможност като временна мярка за периода на кризата и най-вече – лесен достъп до това финансиране през банките партньори, с които предстои да влезем с комуникация“, допълни още Георгиева.

ФНФ ще използва и вече съществуващ инструмент в портфолиото си за подкрепа на стартиращи предприятия и самонаети лица. „Става въпрос за предприятия, които скоро са стартирали дейността си и имат кратка или никаква бизнес история. Те могат да са създадени от млади хора до 29 години, от хора с увреждания и трайно безработни. Целта е да се поддържа заетостта в малкия частен бизнес и самонаетите. Тази мярка вече е налична на пазара чрез банките, с които работим. Инструментът разполага с 24 млн. лв., има възможност и за допълнително финансиране, ако бъде бързо изчерпан“, обясни Георгиева.

Този продукт е насочен към целева група от крайни получатели, които нямат лесен достъп или въобще нямат достъп до банково финансиране. Това са фирми без кредитна история, за които банките не поемат риск да финансират. По тази програма фирмите могат да получат до 50 000 лв. кредит за оборотни  и инвестиционни средства, а лихвите да са по-ниски от пазарните.

„Водим разговори с Министерството на труда и социалната политика, за да облекчим допълнително условията по този инструмент и дори да предложим безлихвени кредити. Така че те да са от най-голяма полза за най-уязвимите групи фирми“, обясни още Светослава Георгиева.