Еврокомисар: България и Хърватия може да влязат в еврозоанта през януари 2024 г.

0
33

България и Хърватия може да се присъединят към еврозоната през януари 2024 г. Това заяви еврокомисарят с ресор „Икономика в интерес на хората“ и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, цитиран от Bloomberg.

Двете страни членки на Европейския съюз бяха приети миналата седмица в ERM II.  Домбровскис очаква те да останат в „чакалнята“ минимум две години, докато изпълнят критериите от Маастрихт.

Може да са готови през 2023 г., но „традицията е еврото да бъде въведено през януари, което ни води до 1 януари 2024 г.“, заяви Домбровскис в онлайн дискусия с журналисти.

„Самото членство ще помогне за увеличаване на доверието между международните инвеститори и ще направи и двете страни по-привлекателни за инвестиции,“ каза още еврокомисарят.

Европейската централна банка съобщи на 10 юли, че двете балкански държави отговарят на критериите за последната стъпка преди приемането в еврозоната. ЕЦБ определи базови лихвени проценти за техните валути, които ще могат да се изменят в диапазон плюс или минус 15% спрямо еврото.

Домбровскис заяви, че планираното разширяване на валутната зона свидетелства за продължаващата привлекателност на еврото и засилва международната му роля.

По повод препоръките за още работа по отношение върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност Домбровскис каза, че ЕК ще следи внимателно изпълнението на тези ангажименти.

„Ние от Комисията възнамеряваме да наблюдаваме изпълнението на тези препоръки чрез хоризонталния механизъм на върховенството на закона, който ще бъде въведен по-късно през тази година. Същевременно България пое специфичен ангажимент след присъединяването си към ЕС , който също ще наблюдаваме“, посочи Домбровскис.

Той уточни, че ангажиментът е в застрахователния сектор, рамката за платежоспособността, както и допълнителното затягане на рамката за борбата с прането на пари.