ЕК временно освободи превозвачите ни от някои ограничения

0
59

Европейската комисия временно освобождава България от някои ограничения в работата на превозвачите. В съобщението от Брюксел се посочва, че нашата страна е поискала да получи възможност да приложи гъвкавост по отношение на времето за управление, сроковете за почивка и почивките по време на работа, за да се осигури доставката на стоки в условията на епидемия, пише БТА.

ЕК допуска до края на май изключения, които не засягат правилата за максималната продължителност на работното време. У нас ще бъде възможно водачите на товарни автомобили временно да работят по 11 часа на ден. До пет и половина часа се увеличава максималният срок на управление, след който се изисква почивка от 45 минути. Водачите ще могат да ползват два последователни намалени седмични срока за почивка от поне 24 часа, ако ползват поне четири седмични срока за отдих в тези четири последователни седмици, от които поне два трябва да бъдат нормални седмични срокове за почивка.

Необходимо е също обезщетението за тези два намалени седмични срока за почивка да бъде ползвано преди следващия срок за почивка. ЕК позволява обичайната седмична почивка да се ползва от водача в превозното средство. Тази възможност ще се прилага, когато камионът разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и не е в движение.