Дни на Белгия в България

0
176

Бизнес награди Primus Inter Pares

„Солвей Соди“, „Пуратос“ и „ОББ“ са отличените компании, които задават тенденции и творят история на пазара у нас

На 14-и октомври 2019 г. в арт пространството на „Кино Култура“, като част от Дните на Белгия в България, се проведе вече традиционния бизнес конкурс на Белгия-България-Люксембург бизнес клуб – Primus Inter Pares / Пръв сред равни.
Компаниите „Мелексис“, „Пуратос“, „Солвей Соди“, „ОББ“ и „UCB“ премериха сили в съревнованието за престижната статуетка, която се връчва ежегодно от Клуба.

Тазгодишното издание се проведе под мотото „Създатели на бизнес история“ и бе в унисон с тематичния акцент на Дните – 140-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Белгия.

„Пуратос“ – доставчик на продукти и решения за хлебопроизводство, сладкарството и в сферата на шоколада, и банковият гигант ОББ грабнаха съответно второто и третото място. Престижната първа награда заслужено беше присъдена на „Солвей Соди“ за дългогодишния им принос в икономиката на България.

Представянията, чието времетраене беше ограничено до 6 минути, преминаха под зоркия поглед на журито в състав: посланикът на Кралство Белгия в България негово превъзходителство Франсоа Бонатан, Стефан Делае – председател на управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара, и професор Георги Димитров – управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко.“ Модератори на дискусиите бяха Кристоф Де Мил и Силван Коло – членове на Борда на директорите на Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“.
Събитието завърши с обзор на пазарната ситуация у нас, представен от Професор Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Дните на Белгия в България са най-значимата годишна инициатива, насърчаваща развитието на българо-белгийските отношения. Тя се организира от Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“, в който членуват над 70 белгийски компании, развиващи бизнес у нас, и с подкрепата и съдействието на Посолството на Кралство Белгия в България.

За бизнес клуб BBL

Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“ (BBL) е основан през 2004 г. под патронажа на Посолството на Кралство Белгия в София и от тогава е официална бизнес, социална и културна организация на юридически лица и лица от белгийски, български и люксембургски произход. BBL активно популяризира и подпомага развитието на бизнес отношенията в България между тези три страни. Понастоящем в клуба членуват над 70 компании. Членовете на BBL организират и участват в национални и международни форуми, семинари, срещи, симпозиуми, колоквиуми и други бизнес събития. Инициативата Дни на Белгия в България се провежда от 2005 г. и всяка година има различно мото.

Повече за клуба и неговите инициативи можете да прочетете на http://bblbg.com/ или на Facebook страницата ни Belgium-Bulgaria-Luxembourg Business Club

Primus Inter Pares

Наградата Primus Inter Pares е създадена през 2009 г. от Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург„, за да отличи най-успешната белгийска компания, която инвестира и развива бизнес в България и по този начин допринася за подобряване на бизнес, социалните, културните и човешките отношения между Белгия, Люксембург и България. Наградата се връчва всяка година в рамките на форума Дни на Белгия в България, който се организира съвместно от Посолството на Кралство Белгия в България и бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“.