„Булгаргаз“ връща надвзети пари на клиенти до края на май

0
159
 

„Булгаргаз“ ще върне всички надвзети пари на крайните клиенти, чиито цени на синьото гориво се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Това гласят промени в Закона за енергетиката, приети от ресорната комисия в парламента. Става въпрос за 150 млн. лв., които руската „Газпром Експорт“ върна на българското дружество заради понижаването на цената с 40% от 5 август 2019 г., предаде БНТ.

За потребителите и бизнеса това означава поевтиняване на фактурите на всички клиенти на топлофикациите у нас, които са на газ. Което най-вероятно ще бъде отразено в изравнителните фактури за настоящия отоплителен сезон, обясниха от КЕВР. Причината е, че заради извънредното положение отчитането на радиаторите няма да бъде извършено през май, каквито са законовите изисквания, а ще продължи и през следващите месеци, което ще даде възможност на топлофикациите да преизчислят сметките, пресмятайки намалената с 40% цена на газа.

Пари на домакинствата за надплатено парно няма да бъдат връщани. Разликата от завишените цени ще бъде прихващана в бъдещите фактури месец за месец. Фирмите, които са купували газ от свободния пазар, ще се договарят индивидуално с „Булгаргаз“ за обезщетение.

До 30 дни КЕВР трябва да преизчисли какви суми трябва да бъдат върнати на топлофикациите и на дистрибуторите на газ, обясни председателят на Парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. „След като КЕВР се произнесе, има 14-дневен срок, в който „Булгаргаз“ трябва да изчисли сметките и до края на май надвзетите пари ще бъдат по сметките на клиентите на държавното дружество, казва той.

Едва след това тополфикацииите и газовите дистрибутори ще компенсират битовите потребители заради завишените сметки от август миналата година до края на март.

„Ще стане с прихващане за онези, които продължават да бъдат клиенти на топлофикациите или там, където са газифицирани и са купували от „Булгаргаз“, или с пари на онези, които вече не са клиенти. На тях ще им бъдат върнати живи пари“, казва Таско Ерменков от БСП.

За да бъде удовлетворено и искането на бизнеса, който е купувал газ от свободния пазар, депутатите премахнаха забраната в първоначалния законопроект фирмите да се договарят за компенсацията директно с „Булгаргаз“. Индустрията претендира за 45 млн. лв. надписани във фактурите от август миналата година.