Борисов: До края на април ще кандидатстваме за ERM II

0
173

България ще кандидатства за членство валутно-курсовия механизъм ERM II, по известен като „чакалнята“ на еврозоната, до края на април. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес след посещението си в цех за производство на маски в Хасково, съобщи БНР.

По думите му страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. „Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния „водопровод“ в ЕС“, каза Борисов.

„Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат“, добави още той. По думите му страната ни има да изпълни само едно условие и „ще го направим незабавно“.

Според премиера настоящата криза е показала, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната, ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Той изрази увереност, че страната ни ще бъде приета.

До момента страната ни не е поела нужните стъпки за отлагане на процедурата. Първоначалното намерение бе България да кандидатства за „чакалнята“ към края на април, но заради противоречиви мнения по въпроса Борисов обяви, че засега няма да се бърза и ще оставим конкретните действия за юли.

По информация на Investor.bg, на 26 април изтича срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще премине на следваща фаза.