Борисов: ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли

0
146

ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Велинград, където посети местни училища. Намалението на ставката за книгите ще бъде понижена от 20 на 9% с промени в законопроекта за ДДС, които се очаква да бъдат прието на второ четене.

„Намаляването на ДДС върху книгите ще ги направи по-атрактивни за читателите. По принцип намаляването на този данък увеличава рентабилността на съответното производство. Така че в конкретния случай това е един от двата варианта – или да намалят цените на книгите и да ги направят по-достъпни, или да направят производството или издателството по-рентабилни“, допълни финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНТ.

Междувременно в профила си във фейсбук премиерът написа, че водещ приоритет за управляващите остава образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. „Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник“, написа Борисов.

Временна ставка от 9% за  ресторантьорските и кетъринг услугите, както и за книгите и доставка на книги бе гласувана от парламента на първо четене. От днешните думи на премиера не стана ясно дали намалението на косвения налог за книгите ще бъде временно, както е написано в законопроекта, или ще е за постоянно. По-рано той обяви, че за книгите това трябва да важи за постоянно.

В деловодството на парламента има 6 законопроекта за промяна на ставката по ДДС. Подкрепа в пленарната зала получи само предложението на ГЕРБ, в което се посочва, че косвения налог за ресторантьорските и кетъринг услугите ще бъде намален на 9% за ограничен период от време – до 31 декември 2021 г.  Законопроектът включва и по-ниска ставка за разпространение и продажба на художествена, научна и учебна литература, отново с временно приложение. Доставката на книги също ще се облага с по-ниска ставка, но формулировката не е прецизна и има множество неясни моменти.

Предстоят тежки дебати по приемането на текстовете на спорния законопроект, срещу който се обяви и финансовият министър Владислав Горанов,  на второ четене. Вероятно тогава ще бъдат направени множество предложения за диференцирани ставки за всички онези стоки и услуги, която бяха внесени като отделни законопроекти и бяха отхвърлени на първо четене.