БХРА: Условията на борсата са по-добри от мярката 60 на 40

0
217

Условията на борсата са по-добри, отколкото тези по държавната мярка „60/40“. Именно това предизвика лавина от съкращения в сектор „Туризъм“. Това заяви Атанас Димитров, зам. председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) пред „Нова телевизия“.

„Парадоксално е, че преди пандемията изпитвахме огромна нужда от работна ръка – от Молдова, от Украйна, от къде ли не внасяхме работна ръка. Не е изненада ситуацията, в която се намираме сега, защото кризата, първоначално здравна, а впоследствие превърнала се в икономическа, удари нашия бизнес на 100%. Голяма част от фирмите, които са в нашия сектор, са малки и микропредприятия и за тях е непосилно да вадят пари (ако кандидатстват по схемата „60/40“), когато няма приходи“, обясни Димитров.

От думите му стана ясно, че има банки, които отказват на хотелиерите  да отпуснат кредит, за да се подготвят за сезона. „Банките започнаха да отказват кредити на нашия сектор. Има хора по морето и хотели, и ресторанти, които се оплакват, че банките им отказват кредити, за да започнат подготовката за сезона“, каза зам.-председателят на БХРА.

По повод обещаното от премиера Борисов намаляване на ДДС за заведенията от 20 на 9%, Атанасов обясни, че фирмите могат да изберат между два бизнес модела. Единият е пряко намаляване на цените. Другият бизнес модел е да не се пипат цените, а бизнесът да насочи спестените си средства към стабилизиране и запазване на персонала. По думите му нямало нищо лошо, ако браншът реши да инвестира в бизнеса си, а не да намали цените.