„Български пощи“ ще разпространяват печатните издания през следващите 10 г.

0
134

„Български пощи“ ще разпространяват периодичния печат в страната за срок от 10 години, реши правителството. „Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение“, съобщават от правителствената пресслужба.

Отстъпките за разпространение са съответно 25% от коричната цена за издателите, за търговци на едро – 35%, а на дребно – 15%. За доставката на абонамент пък дискаунтът е 30% от каталожната цена на съответното издание.

„Български пощи“ ще получи и допълнителни средства от държавата за това, че предоставя услуга „от икономически общ характер – разпространение на печат“. Каква е конкретната сума, която ще бъде предоставена на дружеството, не се споменава в съобщението на Министерския съвет.

Идеята „Български пощи“ да разпространява печатните издания е от ноември 2019 г. Официалното решение на правителството за това беше взето в края на февруари 2020 г. От 1 март държавното дружество е единственият разпространител на вестници и списания в България, след като монополистът на пазара „Национална дистрибуция“ прекрати дейност.

Преди дни от интервю на министъра на транспорта и информационните технологии Росен Желязков стана ясно, че се водят преговори „Български пощи“ да разширят обема на предлаганите от тях услуги в клоновата си мрежа и да започнат да предлагат застрахователни и финансови услуги.