79% от фирмите със спад в приходите през април

0
187

79% от българските фирми посочват, че през последния месец бележат спад в своите дейности и приходи. Това сочи проучване на „Алфа Рисърч“, проведено сред над 500 фирми. Анкетирани са както стопански субекти, така и граждани, поясни Боряна Димитрова, управител на агенцията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Идеята е да проследим през призмата на заетите и бизнеса какво се случва в ерата на коронавируса, обясни тя.

Според анкетата 20% от компаниите отчитат, че нямат промяна в дейността и приходите си, 3,5% от тях дори са ги увеличили, а 1,6% са били достатъчно гъвкави, за да се преориентират към друго производство.

Около 6-7% е делът на тези, които имат спад от 20% на приходите си. Половината бележат между 20 и 90% на дейността си, 15% посочват, че спадът им е практически стопроцентов, поясни още социологът. Най-засегнати от кризата са малките фирми. „Част от потърпевшите браншове са ресторантьорството и хотелиерството, както и културата и организацията на различни събития“, коментира Боряна Димитрова.

Тя обясни, че в областта на строителството виждаме амплитуди – фирми, които запазват дейността си, както и малки компании в строителството и транспорта, изпитващи сериозни затруднения.

„25-26% от фирмите – главно от производствения сектор и секторите на търговията и услугите, отбелязват, че са работили по същия начин като преди. Около 40% от хората са запазили начина си на дейност“, посочи социологът.

Проучването установява, че 22% от компаниите са пуснали служителите си да работят дистанционно. „Това са по-малки фирми, главно в областта на услугите. Доста от компаниите смятат да запазят тази дейност в бъдеще“, разкри управителят на „Алфа Рисърч“. „17% са пуснали служители в неплатен отпуск, 17,9% работят със съкратено работно време, 12% са съкратили част от персонала си, 9% са съкратили всички свои служители“, допълни тя.