20 индустрии искат среща с Борисов за по-нисък ДДС

0
81

След ресторантьорите и собствениците на фитнес зали, още 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор са поискали спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да го молят за по-ниска ставка на ДДС.

В открито писмо, изпратено и до министрите на финансите и на земеделието, те настояват за обсъждане на диференцирана ставка на косвения данък за българските плодове и зеленчуци.

От 2000 г. браншът непрекъснато поставя въпроса за високия процент на ДДС за плодовете и зеленчуците. 20-процентната ставка на данъка за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители в сравнение с внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано, често без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните.

Според земеделските производители това е довело до практическото унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони.

Затова и 20-те организации се надяват на директен разговор с премиера Борисов, за да се опитат да го убедят, че намаляването на ставката за плодовете и зеленчуците няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и натиска на нелоялната конкуренция, оказван върху легалните производители, се посочва в писмото на браншовите организации.