10 години след навлизане на мобилното банкиране вече има и мобилно застраховане

0
3060

На снимката, отляво на дясно: Димитър Колчаков, Симеон Костов, Александър Цветков

Boleron e първият български застрахователен брокер, който предлага закупуване и управление на застраховки през мобилно приложение.

Компанията е ръководена от трима директори. Изпълнителният директор Александър Цветков има  пет години опит в застраховането като търговец и шест години в разработката и интеграцията на софтуерни технологии в областта на застраховането и киберсигурността във финансови институции. Александър Цветков е предприемач и визионер, който повече от 10 години създава и помага на високотехнологични компании да се установят и развият в различни пазари и индустрии. Симеон Костов – CTO, е Senior Level IT Professional с над 12 години опит. Той е работил и управлявал множество проекти свързани с интегриране на нови технологии и киберсигурност в международни компании. Симеон Костов има бакалавърска степен по компютърни науки от University Nice Sophia Antipolis France и магистърска степен по бизнес администрация от City University of Seattle. Димитър Колчаков – директор нормативно съответствие, е експерт с повече от 12 години опит в сферите на клиентското обслужване, вътрешния одит, борбата с измамите в ПИБ АД и ОББ АД. Ръководител на функцията по Нормативно съответствие и контрол, председател на специализираната служба за предотвратяване прането на пари, длъжностно лице по защита на личните данни (DPO), председател на комитет по защита на личните данни в БАКБ АД. Димитър Колчаков е член на комитетите по платежни услуги, правен, сигурност на Асоциацията на банките в България. Международен консултант на различни търговски и финансови компании в областите по имплементирането и прилагането на адекватни мерки за противодействие на изпирането на пари и защитата на личните данни.

Онлайн застраховките са удобни, защото могат да се сключват по всяко време, бързо и лесно, без чакане, като полицата се получава веднага по имейл.

С мобилното приложение управлението на застраховките е още по-лесно, защото полиците са винаги в телефона и приложението подсеща клиентите за изтичащи застраховки, които могат да се подновят с един клик. Плащанията се извършват онлайн с банкова карта, като месечните вноски се събират автоматично без такси и усилия на клиента.

При закупуване на онлайн застраховка, клиентите получават веднага по имейл полица подписана с електронен подпис, което спестява десетки тонове хартия. Само за първия месец от стартирането на продажбите бяха спестени над 10 000 листа хартия.

Онлайн застраховането с получаване на електронно подписана полица става възможно в България след промените в Кодекса на застраховането от края на 2018 г., които позволяват застрахователния договор да бъде в електронна форма съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Дигитализацията ще промени цялата застрахователна индустрия, защото клиентите ще могат да сравняват условия и цени за секунди, което ще повлияе положително на конкуренцията.